NEĆE UČESTVOVATI NA SASTANKU

Tači odbio doći u Sarajevo: BiH se ponaša grublje od Srbije

On je kazao da Bosna i Hercegovina nastavlja da diskriminiše građane Kosova viznim režimom
2581 pregleda 1 komentar(a)
Tači, Foto: AP
Tači, Foto: AP

Predsjednik Kosova Hašim Tači neće učestvovati na godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zbog bilateralnih odnosa Kosova i Bosne i Hercegovine koji su najnižem mogućem nivou, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Nasuprot političkoj volji i našoj državnoj spremnosti da imamo dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i recipročnim priznanjem, nažalost do danas, ova volja ne samo da nije priznata, već je često i zloupotrebljena. Bosna i Hercegovina još uvijek nije priznala Republiku Kosovo i na nesreću građana obje zemlje, ova zemlja još uvijek na snazi drži vizni režim za građane Republike Kosovo“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je situacija u odnosima dvije zemlje još paradoksalnija kada se ima u vidu da i nasuprot krvavog rata koji se dogodio i nezavisno što još uvijek nije postignut sporazum o normalizaciji, slobodno kretanje bez pasoša i bez viza funkcioniše između Kosova i Srbije, a s druge strane Bosna i Hercegovina nastavlja da diskriminiše građane Kosova viznim režimom.

„Ne možemo da shvatimo kako Bosna i Hercegovina primjenjuje i kako se ponaša potpuno antievropski i grublje od same Srbije. Kosovo ostaje posvećeno dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evroatlantskoj budućnosti, ali ne prihvata da podliježe nikome, niti da ga bilo ko diskriminiše“, kaže se u saopštenju iz kabineta predsjednika Kosova.