Pendarovski stupio na dužnost predsjednika Sjeverne Makedonije

U svom prvom obraćanju u svojstvu šefa države istakao je da smatra da Sjeverna Makedonija ima dobre odnose sa svim susjedima, što je, ističe, posebno važno imajuć u vidu geografski položaj njegove zemlje i strukturu stanovništva
525 pregleda 1 komentar(a)
Pendarovski, Foto: Reuters
Pendarovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2019. 13:53h

Prvi predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je danas i zvanično stupio na dužnost, poručio je da će biti predsjednik svih građana – i oni koji nisu glasali za njega, kao i onih politički neopredijeljenih, prenosi Tanjug.

U svom prvom obraćanju u svojstvu šefa države istakao je da smatra da Sjeverna Makedonija ima dobre odnose sa svim susjedima, što je, ističe, posebno važno imajuć u vidu geografski položaj njegove zemlje i strukturu stanovništva.

Pendarovski je kazao da će raditi posvećeno na sprovođenju najvažnijih državnih interesa, da će povećati diplomatsku aktivnost kako bi država što prije postala članica NATO i otpočela proces pristupanja u EU.

"Skoro da ne postoji nijedna država koja je toliko mala, a koja je podijeljena po mnogo osnova. To više neću dozvoliti. Vrijeme je da zalečimo otvorene rane iz naše skore prošlosti i realno je da počnemo građansko pomirenje zato što nemamo rezervnu otadžbinu", rekao je novi predsjednik Sjeverne Makedonije.

Inauguracija je održana u makedonskom Sobranju.

Na početku je intonirana himna, a zatim je Pendarovski dao svečanu izjavu pred poslanicima, članovima vlade, vjerskim poglavarima, prvim ljudima vojske, diplomatskim korom i gostima iz inostranstva, čime je zvanično počeo njegov petogodišnji mandat.

Kako je ranije saopšteno u Skoplju, na inauguraciju su bili pozvani i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ali niko od njih nije prisustvovao svečanosti.

Svečanosti je prisustvovao sad već bivši predsjednik Đorđe Ivanov, kao i prethodni predsjednik Branko Crvenkovski, supruga poginulog makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, načelnik Generalštaba makedonske vojske, guvernerka Narodne banke, poglavari vjerskih zajednica, predstavnici sudske vlasti.

Na svečanosti su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, bugarski predsjednik Rumen Radev, albanski predsjednik Ilir Meta, predsjednik Kosova Hašim Tači, , šef grčke diplomatije Jorgos Katrugalos, zamjenik ministra spoljnih poslova Turske Faruk Kajmakči i predstavnik slovenačkog predsjednika Boruta Pahora.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev nije prisustvovao inauguraciji jer se nalazi na odmoru, a pre podne je poslao čestitku Pendarovskom.

Pendarovski je prvi predsjednik Sjeverne Makedonije nakon promjene imena države, a peti od sticanja samostalnosti Makedonije.

Bonus video: