Poplave u regionu, u Hrvatskoj i Republici Srpskoj alarmantno

U Jasenovcu, inače, trenutno boravi 111 pripadnika Vojske Hrvatske, a očekuje se i zasijedanje Kriznog štaba, kojem će prisutvovati ministar odbrane. Vanredno stanje odbrane od poplava proglašeno je u Kosinju i Jasenovcu
1 komentar(a)
Poplave, Foto: Shutterstock
Poplave, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2018. 11:43h

Situacija na poplavljenim područjima u Hrvatskoj je alarmantna. Kod Jasenovca, rijeka Sava je dostigla nivo viši nego ikad i iznosi 917 centimetara, prenosi agencija Tanjug.

Una u Hrvatskoj Kostajnici i dalje sporo raste i neće dostići nivo koji je imala prošle sedmice.

Rijeka Sava u Jasenovcu je dostigla istorijski rekord i za 10 centimetara je više od dosadašnjeg maksimuma zabilježenog 1970.

U Jasenovcu, inače, trenutno boravi 111 pripadnika Vojske Hrvatske, a očekuje se i zasijedanje Kriznog štaba, kojem će prisutvovati ministar odbrane. Vanredno stanje odbrane od poplava proglašeno je u Kosinju i Jasenovcu.

Situacija je, kako prenose hrvatski mediji, alarmantna, ali još uvek nije došlo do prodora vode u kuće gdje vojska, u pojedinim naseljima, već nedjelju dana gradi "zečje nasipe".

Time je za sada sprečen scenarijo iz 2014. kada su bile poplavljene kuće u Trebežu i još nekim selima. Kako se najavljuje Sava će i dalje rasti, a vrhunac vodenog talasa koji se prema Savi u Jasenovcu spušta Unom i Kupom biće tek u utorak. Na tom području je i dalje stotinjak vojnika, a u obližnju Novsku stiglo je iz raznih delova Hrvatske u nedelju i šest ekipa HGŠ-a s čamcima.

I dalje raste Kupa uzvodno od Siska, gdje je na nekim djelovima proglašena i vanredna situacija. Djelovi pojedinih naselja na području Lekenika i dalje su odsječeni te je jedina veza s njima čamac.

Crveni krst dostavlja hranu, vodu i ljekove ugroženom stanovništvu.

Na području Petrinje, uz aktivirano klizište u Prnjavoru Čuntićkom koje ugrožava desetak kuća i na kojem je već počela sanacija, pojavilo se veće klizište i na području Donje Mlinoge koje je i oštetilo telefonske i strujne vodove te vodovodnu mrežu.

Poplave i u Republici Srpskoj, odron nasipa na ušću u Unu

Usljed obilnih padavina u posljednja 24 časa i u sjevernim i zapadnim delovima Republike Srpske vodostaji rijeka su u porastu sa tendencijom rasta, saopšteno je uz Republičkog hidrometorološkog zavoda RS.

U Kozarskoj Dubici u Lošiku došlo je do odrona dijela nasipa uz reku Moštanicu na ušću u Unu. Zasijedao je Krizni štab, proglašena je vanredna situacija, a sve raspoložive ekipe rade na sanaciji klizišta.

Prema riječima načelnika opštine Radenka Reljića, ukoliko nasip u potpunosti pukne, postoji realna opasnost od izlivanja rijeke u grad. Reljić je apelovao na sve nadležne institucije da hitno intervenišu svim raspoloživim sredstvima na ovom području.

Sava je u Srpcu prešla kotu vanredne odbrane od poplava za 25 centimetara i vodostaj je u 8.00 časova iznosio 965 centimetara. Nadležne službe uspjele su da privremeno saniraju nasip ispod kojeg je voda prodrla u branjeno područje.

U nebranjenom dijelu opštine više hiljada hektara oranica je pod vodom, kao i neka domaćinstva u Gaju, Bajincima i Kobašima. Direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Medjed obići će ugrožena područja u Srpcu i Gradišci. Upućena je i Specijalizovana jedinica Republičke uprave civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta.

U Prijedoru je protekle noći došlo do pada vodostaja rijeke Sane, koji je jutros 420 centimetara, saopšteno je gradskog Odsjeka civilne zaštite. U ovom gradu su i dalje na stazi mjere redovne odbrane od poplava, a tokom dana zasijedaće Štab za vanredne situacije.

Opada vodastaj rijeka u Čačku

Vodostaj rijeka u Čačku i okolini sinoć je u opadanju, rekao je novinarima rukovodilac Službe za bezbjednost grada Bratislav Zečević.

Usljed izlivanja rijeka Botunja i Čemernica, danas su bila polavljena tri sela u okolini Čačka.

U čačanskom selu Baluga poplavljeno je oko 20 hektara njiva i seoski put usljed izlivanja reke Botunje.

Izlivanjem rijeke Čemernica poplavljeno je više desetina hektara njiva i seoska groblja u čačanskim selima Prijevor i Trbušani.

Poplavu je izazvala obilna kiša koja je padala između subote i nedelje.

Bonus video: