NJEMAČKA KANCELARKA U POSJETI HRVATSKOJ

Merkel: Načelno podržavamo evropsku perspektivu zapadnog Balkana

Njemački stav je poznat - evropsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali kriterijumi za pristupanje svakako moraju biti ispunjeni, rekla je Merkel na konferenciji za novinare.
1010 pregleda 8 komentar(a)
Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković, Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Zagrebu, poslije susreta sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, da Njemačka načelno podržava evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

"Njemački stav je poznat - evropsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali kriterijumi za pristupanje svakako moraju biti ispunjeni", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je sa hrvatskim premijerom razgovarala o strateškim odrednicama hrvatskog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2020.

Na pitanje novinara o krizi austrijske vlade i skupu desničara u Milanu, Merkel je rekla da ne može da govori prije austrijskog kancelara Sebastiana Kurca, ali je dodala da u EU postoje političke struje koje žele da uruše taj savez.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je posjeta njemačke kancelarke važan signal prijateljstva i saradnje dvije države. On je rekao da je na sastanku izraženo zadovoljstvo što je Njemačka prvi spoljnotrgovinski partner Hrvatskoj i četvrti po redu investitor, a nalazi se na prvom mjestu po broju turističkih poseta.

Plenković je naveo da je Hrvatskoj važno da u narednom periodu ostvari dva koraka – članstvo u Šengenu i da uđe u eurozonu, a u tome očekuje podršku Njemačke.

"Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u evrozonu. To je projekat koji će pratiti mandat sljedeće Evropske komisije", dodao je hrvatski premijer.

On je dodao i da će se na zajedničkom ručku razgovarati o situaciji u susjedstvu.

Na pitanje o izvještajima da Hrvatska na svojoj granici oštro postupa prema izbjeglicama, Plenković je odgovorio da se u procesu kontrole granica poštuje nacionalno zakonodavstvo i evropske pravne tekovine i dodao da je sve što radi u interesu kontrole ilegalnih migracija.

"Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbjeglica i destabilizuju zemlje članice", rekao je Plenković.

Njemačka kancelarka doputovala je danas u Zagreb na susret s Plenkovićem, ali i na predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) uoči izbora za Evropski parlament koji su u Hrvatskoj zakazani za 26. maj.

Ona će večeras biti na velikom predizbornom skupu Plenkovićevog HDZ i Evropske narodne stranke u zagrebačkoj Ciboni, što je prvi predizborni skup van Njemačke na kojem će učestvovati.

Na skupu HDZ će učestvovati i član bavarskog CSU (Hrišćansko-socijalna unija) Manfred Veber, vodeći kandidat narodnjaka za predsjednika Evropske komisije, koji je ranije danas prošetao centrom Zagreba i sreo se s kandidatima HDZ za poslanike u Evropskom parlamentu.