PROTEST TRAJE OD DECEMBRA

Tenzije u Albaniji: Lomljava, dimne bombe, demonstranti predali zahtjeve, "nećemo pregovarati"

Riječ je o ukidanju Zakona o visokom obrazovanju, kvalitetnom obrazovanju za sve mlade obezbjeđivanjem podrške u dva studentska ciklusa, rangiranju programa prema najboljim savremenim modelima, većoj zastupljenosti studenata u upravljačkim strukturama univerziteta i o pravoj autonomiji visokoškolskih institucija
2106 pregleda 7 komentar(a)
Protest u Albaniji, Foto: Reuters
Protest u Albaniji, Foto: Reuters

Protest albanskih studenata ispred Ministarstva prosvjete u Tirani prošao je uz povećane tenzije, prenosi portal Plus info.

Studenti su lomili prozore na zgradi u kojoj je smješteno ministarstvo i bacali dimne bombe, navodi Tanjug.

Organizatori protesta kažu da imaju 14 zahtjeva za resorno ministarstvo, te su danas dostavili pet o kojima, napominju, neće biti pregovora.

Riječ je o ukidanju Zakona o visokom obrazovanju, kvalitetnom obrazovanju za sve mlade obezbjeđivanjem podrške u dva studentska ciklusa, rangiranju programa prema najboljim savremenim modelima, većoj zastupljenosti studenata u upravljačkim strukturama univerziteta i o pravoj autonomiji visokoškolskih institucija.

"Ovo je simboličan protest, ali i poruka o tome šta treba da učini Ministarstvo prosvjete kako bi ispunilo zahtjeve, jer sjutra ćemo biti znatno brojniji i nećemo sjedeti kao u decembru", poručili su albanski studenti.

U decembru prošle godine studenti su započeli masovni protesti ispred Ministarstva prosvjete, a protesti su trajali do februara.

Oni zahtjevaju niže školarine i bolje uslove na univerzitetima i studentskim domovima. Protestu su se danas priključili i albanski rudari.