Grčka uputila predloge za novo ime Makedonije, u opticaju Gornja ili Nova Makedonija

Kako su juče prenijeli grčki mediji, predlog Atine napisan je na 20 stranica sa 55 paragrafa o svim otvorenim pitanjima u vezi sa novim imenom Makedonije
1 komentar(a)
makedonija grčka, Foto: Shutterstock
makedonija grčka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.03.2018. 11:53h

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, pred odlazak u Skoplje, izjavio da je Makedoniji već poslat tekst sa grčkim predlozima novog imena te države, prenosi agencija Tanjug.

"Pripremili smo tekst sa našim predlozima u cjelosti kako u odnosu na otvorene probleme koje imamo sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonija (BJRM), tako i o budućoj agendi o saradnji koja će donijeti koristi za obije zemlje", rekao je Kocijas za grčku državnu televiziju ERT.

Kako su juče prenijeli grčki mediji, predlog Atine napisan je na 20 stranica sa 55 paragrafa o svim otvorenim pitanjima u vezi sa novim imenom Makedonije.

Mediji su naveli da se u tom predlogu spominju dva moguća rješenja - Gornja Makedonija i Nova Makedonija, s tim da je ovaj prvi predlog, kako se spekulise, izvjesniji od drugog.

Iako predstavnici obje strane tvrde da pregovori napreduju dobro i da se rješenje novog imena očekuje do ljeta, u grčkoj vladi ne postoji potpuna saglasnost u vezi sa tim pitanjem, a makedonski premjer Zoran Zaev je nedavno izjavio da ako dođe do zajedničkog predloga, pitanje je kako će to prhvatiti građani Grčke i Makedonije.

Inače, za danas je najavljen susret grčkog premijera i lidera Sirize Aleksisa Ciprasa i koalicionog partnera u vladi Panosa Kamenosa, koji predvodi stranku Nezavisni Grci, a kao teme njihovog razgovora su, osim imena Makedonije, pomenuti problemi u vezi sa dvojicom grčkih vojnika koji se nalaze u zatvoru u Turskoj i pitanjem problematičnog vlasnika grčkog fudbalskog kluba PAOK, koji je nedavno na teren istrčao sa pištoljem za pojasom.

Bonus video: