WWF: Bez zdravih rijeka nema ni zdrave okoline

"Pravo na zdravu okolinu, na čistu i zdravu prirodu neotuđivo je pravo, a, nažalost, pojedini primjeri pokazuju da smo još daleko od takvog razmišljanja“
682 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Krvotok naše planete, povezan sa tlom, podzemnim vodama i atmosferom i od presudne važnosti za život svih bića, ugrožen je zbog ljudske potrebe za brzim i neodrživim razvojem, upozoravaju iz Svjetska fondacije za prirodu (WWF).

"Naše rijeke sve manje slobodno teku, a sve više se kanališu, ograđuju i presijecaju zbog čega gubimo još uvijek značajno bogatu biološku raznolikost".

Iz WWF su povodom Svjetskog dana zaštite okoline željeli da skrenu pažnju na važnost očuvanja prirodnih i gotovo prirodnih rijeka, kao i svih bića koje žive na rijekama, od rijeka i uz njih.

Podsjećaju da činjenica da se planira više od 2.500 malih hidroelektrana širom regiona govori da umjesto interesa javnosti preovladava kratkoročni interes pojedinaca, "a to je paradigma koju moramo promijeniti".

"Rijeke pripadaju svim bićima i to je smjer u kojem moramo da razmišljamo. Pravo na zdravu okolinu, na čistu i zdravu prirodu neotuđivo je pravo, a, nažalost, pojedini primjeri pokazuju da smo još daleko od takvog razmišljanja“, rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije. Rijeke pronose sediment koji je ključan za stabilizaciju obala, a prirodne rijeke ublažavaju uticaj ekstremnih poplava i suša, sprječavaju gubitak obradivih površina i imovine, stabilizuju mikroklimatske uslove i pročišćavaju vodu i vazduh.

"Izvještaj o stanju voda pokazuje kako je samo 40 odsto voda u Evropskoj uniji u dobrom stanju i svaka dalja izgradnja hidroelektrana dodatno ih narušava. Hidropotencijali su već dovoljno iskorišćeni i treba se okrenuti drugim obnovljivim izvorima energije, za što potencijala u regionu ima dovoljno. Vrijeme je da konačno svi shvate da hidroelektrane nisu "zeleni" izvor energije", napominje Popović Dujmović.

Bonus video: