Junker za ulazak Hrvatske u Šengen i zonu eura

Predsjednik Evropske komisije rekao da misli da je Hrvatska spremna da se finansijski stabilizuje
1181 pregleda 0 komentar(a)
Plenković i Junker, Foto: Reuters
Plenković i Junker, Foto: Reuters

Predsjednik Evropske komisije (EK) podržao je juče u Zagrebu ulazak Hrvatske u šengensku zonu i izrazio nadu da će Hrvatska do 31. oktobra, kada završava mandat ove komisije, dobiti pozitivnu preporuku.

„Želim da tokom mandata ove EK damo preporuku Savjetu da Hrvatska postane dio šengenskog prostora”, rekao je Junker na konferenciji za novinare sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

On je podržao i ulazak Hrvatske u zonu eura, rekavši da misli da je zemlja spremna i da se finansijski stabilizuje.

Šef izvršnog tijela EU je ponovio da zemlje Zapadnog Balkana treba da zadrže evropski kurs.

„Što se tiče Zapadnog Balkana, premijer Plenković i ja imamo isti stav da zemlje moraju da zadrže evropsku perpektivu”, istakao je Junker, koji boravi u radnoj posjeti Hrvatskoj.

Plenković je na zajedničkog konferenciji za novinare rekao da očekuje da će Hrvatska do kraja mandata EK dobiti pozitivnu preporuku za pristupanje šengenskoj zoni.

Da bi ušla u šengensku zonu, Hrvatska mora ubijediti Brisel da je u stanju da efikasno kontroliše spoljašnju granicu EU, što je posebno osjetljivo pitanje od početka migrantske krize 2015.

„Jačamo svoju spoljnu granicu, unapređujemo policijsku saradnju sa susjednim zemljama i uvjereni smo da ćemo ispuniti i posljednje elemente koji su na stolu kako bi EK mogla donijeti pozitivnu ocjenu i uputiti predlog o članstvu u šengenskoj zoni prema Savjetu”, rekao je hrvatski premijer.

Šengenska zona se sastoji od 22 od 28 država članica EU kao i četiri nečlanice - Norveške, Islanda, Švajcarske i Lihtenštajna. Osim Hrvatske, članice EU koje nisu dio šengenskog prostora su Britanija, Irska, Bugarska, Rumunija i Kipar.

Bonus video: