UPOZORENJE ALBANSKOG PREDSJEDNIKA

Meta zaprijetio da će izvesti vojsku na ulice

On je rekao da je dobio informacije od stranih službi da će biti izazvani neredi ukoliko dođe do održavanje izbora
3702 pregleda 2 komentar(a)
Meta, Foto: Reuters
Meta, Foto: Reuters

Albanski predsjednik Ilir Meta rekao je na sastanku sa ambasadorima zemalja članica EU da će u svojstvu vrhovnog komandanta izvesti vojsku na ulice, ako se pokuša sa održavanjem lokalnih izbora 30. juna, koje je odložio, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT).

Kako navodi albanski list Šćip, albanski predsjednik je rekao da je dobio informacije od stranih službi da će biti izazvani neredi na ulicama gradova u Albaniji ukoliko dođe do održavanje izbora i da on kao šef države ne može to da prihvati.

Sastanak koji je Meta održao sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije trajao je dva sata i bio je posvećen političkog krizi u zemlji, posebno njegovoj odluci da odloži izbore, prenosi Tanjug.

Meta je ranije danas poslao pismo ambasadorima, objašnjavajući razloge o odlaganju izbora, pritom dodajući da "Albanci neće glasati 30. juna".

U pismu je ocijenio postupak vladajuće albanske stranke Socijalističke partije o njegovom opozivu kao državni udar.

Između ostalog, Meta je obećao da će pokušati dovesti premijera albanske države Edija Ramu i lidera glavne opozicione stranke Demokratske partije Ljuljzima Bašu za pregovarački sto, kako bi se pronašlo rješenje.

Ako uspije u tome, kako se navodi, zamoliće opoziciju da odustane od zakazanog protesta „ujedinjene albanske opozicije" zakazanog za 21. jun.

Preporučujemo za Vas