POZVAO NA ANGAŽMAN NA NAJVIŠEM NIVOU

Plenković: Zapadni Balkan mora ići naprijed ka EU

"Zemlje Jugoistočne Evrope imaju veliku ambiciju, ali sve dijele frustraciju zbog sporosti procesa evropskih integracija", rekao je hrvatski premijer
432 pregleda 0 komentar(a)
Plenković, Foto: Reuters
Plenković, Foto: Reuters

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Poznanju da Zapadni Balkan mora ići napred ka Evropskoj uniji i da zavređuje sistematsku pažnju i angažman na najvišem nivou.

Poslije sastanka premijera zemalja učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Plenković je novinarima rekao da će Zagreb tokom predsjedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. godine nastojati da pomiri osjećaj frustriranosti u zemljama regiona zbog sporog napretka ka EU i veliku rezervisanost nekih članica EU prema proširenju.

"Zemlje Jugoistočne Evrope imaju veliku ambiciju, ali sve dijele frustraciju zbog sporosti procesa evropskih integracija. Istovremeno u nekim zemljama EU, među kojima nije Hrvatska, postoje dosta velike rezerve", kazao je Plenković.

On je naveo da će Hrvatska u maju 2020. organizovati samit EU i Zapadnog Balkana i da će se vrlo pažljivo i detaljno pripremiti za taj skup.

"Želimo da taj samit u Zagrebu konkretizuje evropsku perspektivu regiona, da ona ne ostane samo jedan eufemizam", rekao je hrvatski premijer.

On je dodao da će samit u Zagrebu biti prilika da se realno sagleda šta može biti učinjeno u pogledu dinamike približavanja svake od zemalja Zapadnog Balkana Uniji u sljedećih deset godina.

Na današnjem sastanku učestvovali su i premijeri Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije, Duško Marković, Ana Brnabić, Zoran Zaev, Ramuš Haradinaj i Edi Rama i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Među učesnicima su bili i kancelarka Njemačke Angela Merkel, premijeri Velike Britanije i Francuske, Tereza Mej i Eduar Filip, predsjednik i premijer Poljske, Andžej Duda i Mateuš Moravjecki, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.