Šef hrvatske diplomatije: Ispunili smo sve kriterijume za ulazak u šengenski prostor

Premijer Andrej Plenković postavio je za cilj ulazak u šengenski prostor do 2020. kada Hrvatska preuzima šestomjesečno predsjedavanje EU
971 pregleda 0 komentar(a)
Gordan Grlić Radman, Foto: Betaphoto
Gordan Grlić Radman, Foto: Betaphoto

Novi ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je, prema njegovim saznanjima, Hrvatska ispunila sve kriterijume za ulazak u šengenski prostor.

"Koliko čujemo, neslužbeno, osmo poglavlje bi trebalo biti uskoro zaključeno, ide se prema tom kraju… Moje je mišljenje da bi premijer mogao već početkom jeseni poslati hrvatskim građanima jednu lijepu vijest", rekao je Radman za regionalnu N1 televiziju.

On je istakao da je ulazak u šengenski prostor jedan od hrvatskih prioriteta kada je riječ "o jačanju unutrašnje i spoljne bezbjednosti".

“Hrvatska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova su kroz sve ovo vrijeme odradili veliki posao i imaju pohvale svih zemalja članica EU. Hrvatska je trebalo da ispuni osam poglavlja koje se tiču šengenske pravne tekovine i mislim da je zapravo sve pri kraju", dodao je Grlić Radman.

Upitan o mogućnosti da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u Šengen zbog hrvatskog nepriznavanja arbitražne odluke o granici, Grlić Radman je odgovorio da ne vjeruje da će do toga doći i da treba tražiti kompromis.

"Prošla su vremena gubitnika i pobjednika, danas svi moramo biti pobjednici", dodao je hrvatski ministar.

Premijer Andrej Plenković postavio je za cilj ulazak u šengenski prostor do 2020. kada Hrvatska preuzima šestomjesečno predsjedavanje EU.

Zvanična potvrda EU o tome je li Hrvatska ispunila kriterijuma za ulazak Šengen očekuje se u drugoj polovini septembra.

Problem za Hrvatsku bi, međutim, mogla da predstavlja zvanična Slovenije iz koje je više puta sugerisano da bi pristanak za ulaz Hrvatske u šengensku zonu mogli da uslove njenim priznavanje i primjenom arbitražne odluke o granici dvije zemlje.

Slovenija je zbog bilateralnih razloga ranije blokirala i ulazak Hrvatske u EU.

Bonus video: