OBEČAO KOMPLETNU PODRŠKU

Borisov se izvinio Makedoncima zato što ih je nazvao Sjevernomakedonci

"Moja greška je što sam rekao Sjevernomakedonci. Izvinite. Građani Sjeverne Makedonije oprostite, ali to sam rekao ne želeći", rekao je Borisov
2843 pregleda 0 komentar(a)
Bojko Borisov, Foto: Twitter
Bojko Borisov, Foto: Twitter

Premijer Bugarske Bojko Borisov izvinio se danas u Skoplju Makedoncima zbog toga što ih je nedavno nazvao "Sjevernomakedonci" i obećao "kompletnu podršku" Sjevernoj Makedoniji u NATO integraciji.

Borisov, koji je doputovao u Sjevernu Makedoniju povodom dvogodišnjice potpisvanja Sprazuma o  prijateljstvu i zajedničkog obilježavana praznika Ilindena, sa premijerom Sjeverne Makedonije se poklonio na grobu Goce Delčeva u crkvi "Sveti spas" u Skoplju.

Bugarski premijer se izvinio zato što je građane Sjeverne Makdonije nazvao "Sjevernomakdonci" u nedavnom javnom obraćanju.

"Moja greška je što sam rekao Sjevernomakedonci. Izvinite. Građani Sjeverne Makedonije oprostite, ali to sam rekao ne želeći", rekao je Borisov.

Prema dogovoru iz Prespe sa Grčkom oko rješavanja spora oko imana građani Sjeverne Makedonije i dalje nastavljaju da se nazivaju makedonski građani. 

Na novinarsko pitanje Borisov kategorično isključio mogućnost da Bugarska blokira integracije Sjeverne Makedonije u NATO, ističuću da je u bugarskom interesu da njen susjed uđe u Alijansu.  

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je istakao da dvije susjedne zemlje svaki dan pokazuju Balkanu, Evropi i svijetu da izazove mogu da rješavaju razgovorom, poštovanjem, strpljenjem i bez posrednika.  

"Postigli smo saglasnost i već zajedno obilježavamo ličnosti i događaje iz zajedničke istorije naših zemalja i naroda", rekao je Zaev i istakao da vjeruje da se može pronaći rješenje i u vezi spora oko Goce Delčeva.

"Goce Delčev je ličnost i heroj koji povezuje dva naroda, zato i u Sjeverrnoj Makedoniji i u Bugarskoj produžavamo da odajemo počast vlelikom Delčevu kroz jeziik uzajamnog razumijevanja, zajednički sa našim bliskim prijateljima koji sa nama dijele slična osjećanja, vrijednosti i ciljeve", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borisovim.

Premijer Bugarske Bojko Borisov se u Skoplju kasnije sreo i sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Preporučujemo za Vas