Granična policija BiH: Iscrpljeni smo, više ne možemo kontrolisati granicu prema Crnoj Gori i Srbiji

"Konstantno raste pritisak državljana zemalja visokog migracionog rizika iz pravca Srbije i Crne Gore na granicu BiH zbog čega se stanje zabrinjavajuće usložnjava", rekao je načelnik Granične policije Zoran Galić
9718 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Galić, Foto: Granpol.gov.ba
Zoran Galić, Foto: Granpol.gov.ba

Službenici Granične policije Bosne i Hercegovine sve teže se nose sa migrantima.

Načelnik Granične policije Zoran Galić kazao je da su službenici "iscrpljeni" i da više ne mogu da kontrolišu granicu prema Crnoj Gori i Srbiji.

"Konstantno raste pritisak državljana zemalja visokog migracionog rizika iz pravca Srbije i Crne Gore na granicu BiH zbog čega se stanje zabrinjavajuće usložnjava", rekao je Galić za "Avaz".

Upozorio je da se granična policija BiH ne može nositi sa tim problemom uz postojeće kapacitete.

Galić je kazao da je policija od početka godine spriječili ilegalni ulazak oko 7.000 migranata, te da je najviše "ilegalaca" vraćenih s granice bilo iz Pakistana, Iraka, Irana, Avganistana i Sirije.

"Ne možemo sami odbraniti granicu. Trenutno Graničnoj policiji pomaže i 15 službenika iz Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA), zatim 28 policijskih službenika iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH i 84 pripadnika MUP-a Republike Srpske", kazao je Galić.

Dodao je da Graničnoj policiji BiH nedostaje oko 1.000 policijskih službenika, te da su zbog masovnijeg priliva migranata, ali i turističke sezone kapaciteti policije gotovo iscrpljeni.

Pripadnici Granične policije BiH svakodnevno obavljaju provjere na 83 međunarodna i pogranična prelaza na kojima je angažovano 85 odsto od ukupnoga broja graničnih policajaca, naveo je Galić.

"Da bi kjvalitetno pokrili oko 600 kilometara granice BiH prema Srbiji i Crnoj Gori nedostaje nam oko 1.000 policijskih službenika. Pa samo za redovne poslove na granici bez angažmana oko migranata nama nedostaje oko 370 policajaca. Valjda je onda jasno sa kakvim se mi problemima i naporima sučeljavamo", upozorio je Galić.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, u BiH je od početka godine ušlo oko 30.000 ilegalnih migranata. Uglavnom su smješteni na području Bihaća i Sarajeva, a od prije nekoliko dana primijećen je znatno veći broj stranih državljana na području Tuzle.

Bonus video: