Grabar Kitarović u Kninu: Prije 24 godine poslata poruka cijelom svijetu da su Hrvati ponosan narod

Kitarović je poručila da je uvijek iznova na tom mjestu "prolaze trnci", a Plenković da je Oluja bila legitiman odgovor velikosrpskim pretenzijama
5122 pregleda 28 komentar(a)
Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto
Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto

U Kninu se danas održava centralna proslava 24. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, koju Hrvatska obilježava kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković su Oluju nazvali "legitimnom vojnom akcijom koja je za cilj imala oslobađanje od velikosrpskog agresora".

Kitarović je poručila da je uvijek iznova na tom mjestu "prolaze trnci", a Plenković da je Oluja bila legitiman odgovor velikosrpskim pretenzijama.

Tokom te vojno policijske akcije protjerano je, navodi Tanjug, 250 hiljada Srba, a nešto manje od dvije hiljade je ubijeno ili nestalo.

Kitarović je ponovila da je, prije 24 godine, sa tog mjesta poslata snažna poruka cijelom svijetu da su Hrvati ponosan narod i da imaju svoje neporecivo pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini, da im to pravo nitko nije dao ni poklonio.

"Ono je oduvijek naše i spremni smo da se branim pred bilo čim, sada i zauvijek", poručila je hrvatska predsjednica.

Ta poruka je, precizirala je, sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašta.

Plenković je rekao da je Oluja ima poseban značaj za sve Hrvate jer je hrvatski narod pokazao snagu i oslobođenjem petine teritorije pokazao da sam odlučuje i da drevni Knin zauvek ostaje hrvatski.

"Stoga s ponosom slavimo i uvijek ćemo slaviti dan hrvatske pobjede. To je bio legitiman odgovor velikosrpskom posezanju za hrvatskim teritorijama", rekao je Plenković.

Naša djeca, kazao je, moraju znati da bez Oluje ne bi bilo današnje Hrvatske, da bi bili ugroženi naši gradovi, a EU bi bila san.

Po završetku obraćanja Kolinda, Plenković i Jandroković su se uputili na Kninsku tvrđavu gdje su prisustvovali tradicionalnom podizanju zastave Hrvatske i čitanju imena poginulih i nestalih branitelja.

Bonus video: