ZAGOVARALA "BIJELU EVROPU"

Hrvatska diplomatkinja suspendovana zbog rasizma

Mađarević je na svom profilu na Facebooku zagovarala "bijelu Evropu" i izražavala ksenofobne i homofobične stavove, a u jednom autorskom tekstu, zamjerila je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel "nedostatak kulture
6158 pregleda 8 komentar(a)
Elizabeta Mađarević, Foto: Facebook
Elizabeta Mađarević, Foto: Facebook

Hrvatska diplomatkinja Elizabeta Mađarević suspendovana je i povučena iz Ambasade Hrvatske u Berlinu zbog rasističkih ispada, prenosi hrvatski portal "Indeks".

Inspekcija hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova predložilo je da se Mađarevićevoj izrekne najteža disciplinska kazna - otkaz.

To je potvrdio i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Mađarević je na svom profilu na Facebooku zagovarala "bijelu Evropu" i izražavala ksenofobne i homofobične stavove, a u jednom autorskom tekstu, zamjerila je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel "nedostatak kulture".

Ovakva preporuka je stigla jer se Mađarević, inače prva sekretarica u hrvatskoj ambasadi u Njemačkoj, rasističkim i ksenofobnim komentarima ogriješila o zakone i Etički kodeks koji obvezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inostranstvu.

Index navodi da to nisu prve sporne objave Mađarević, koja je na Facebooku već imala sličnih ispada.

Odluku o sankciji treba u postupku da potvrdi disciplinski sud.

Mađarević se, nakon što je zbog rasističkih komentara pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova, branila izjavom da joj je profil hakovan iako je nakon što je Index objavio da na Facebooku širi rasizam, na istoj društvenoj mreži, sa istog profila, napisala da je Index "objavio 'lijepu' priču" o njoj i da ostaje pri svojim stavovima.

Pošto je pozvana u Ministarstvo promijenila je priču i tvrdila da joj je profil hakovan i da je cilj napada vlada.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je ponašanje diplomatkinje nazvao katastrofom.

"Ako dođe do odluke da je došlo do povrede službene dužnosti, a čini se da je tako, ako je to tačno i nije hakovano, to je katastrofa", rekao je Plenković.

Reagovala je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

"Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana, koji me odmah izvijestio o koracima koje preduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju službenice ambasade u Berlinu. Izjave koje podstiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su. Nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi spoljnih poslova promovisaće se profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država", napisala je Grabar Kitarović.