U Sjevernoj Makedoniji počela da radi nova ANB, ugašen kontroverzni UBK

Nova ANB je samostalna za razliku od UBK, koja je bila dio Ministarstva unutrašnjih poslova
1578 pregleda 0 komentar(a)
Skoplje: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Skoplje: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) Sjeverne Makedonije danas je počela da radi umjesto ugašene Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove (UBK), koja je zloupotrebljavana i korišćena za masovno prisluškivanje.

"Danas možemo da kažemo da se završava ključna faza u reformi bezbjednosnog sektora i da UBK, koja je bila zloupotrijebljena za pojedinačne i grupne interese, konačno odlazi u istoriju. Kažem zloupotrijebljena, jer su određenim periodima u prošlosti, posebno za vrijeme prethodne vlasti (VMRO DPMNE), građani i zemlja na određen način bili žrtve zloupotrebe kapaciteta, resursa i jednog dijela zaposlenih", izjavio je direktor ANB Viktor Dimovski na konferenciji za novinare.

Nova ANB je samostalna za razliku od UBK, koja je bila dio Ministarstva unutrašnjih poslova i, prema riječima Dimovskog, time se "pravi još jedan iskorak u prevazilaženju nedostataka utvrđenih u izvještajima Evropske komisije".

"Izgradnjom novih institucija pravi se diskontinuitet sa stanjem svojstvenom zarobljenoj državi kojim će se omogućiti "cjelovita zaštita prava i sloboda građanja, a ne njihova zloupotreba", kazao je Dimovski.

"U svom radu ćemo se posvetiti primjeni i sprovođenju reformi u skladu sa evropskim bezbjednosnim standardima i kao faktor stabilnosti u regionu dati doprinos ukupnom procesu integracije Sjeverne Makedonije u NATO i EU", rekao je direktor ANB.

ANB je u prethodna dva mjeseca procesom selekcije preuzele dio zaposlenih u bivšoj UBK.

Dimovski je naveo da je uspostavljeni sistem parlamnetarne i građanske kontrole ono što ANB pravi savremenom, u službi građana i u interesu države i istakao da će ta agencija biti stalno otvorena za uvid u njen rad i da će poštovati visoke zakonske standarde da bi ostvarila taj cilj.

Prema njegovim riječima, reformski proces u bezbjednosno-obavještajnom sistemu Sjeverne Makedonije biće dopunjen formiranjem Tijela za koordinaciju bezbjednsno-obavještajne zajednice.

"To tijelo će imati tačno utvrđen djelokrug rada, sastav, način rada i donošenja odluka, kao i konkretne aspekte u vezi njegovog rada, koji se predviđaju u funkciji sprovođenja efikasne kordinacije bezbjednosno-obavještajne zajednice", rekao je Dimovski.

U Sjevernoj Makedoniji funkcionišu još dvije obavjestajne službe - Obavještajna agencija koja odgovara predsjedniku Republike i Vojna bezbjedosna agencija.

Bonus video: