Vučić: Vatikan će čuvati svoju poziciju o Kosovu

Vatikan želi razgovore i mirno rješenje između Srba i Albanaca, kazao je predsjednik Srbije
2584 pregleda 6 komentar(a)
Vučić i papa Franjo, Foto: Reuters
Vučić i papa Franjo, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora s poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom, izjavio da će "Vatikan čuvati svoju poziciju" o Kosovu.

"To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane", rekao je Vučić upitan koliko je, poslije sastanka sa papom siguran da Vatikan neće promijeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova. On je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rješenje između Srba i Albanaca.

Vučić je, kako se navodi, prenio papi da Srbija "izuzetno cijeni principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumijevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava.

Vučić je u razgovoru s papom, sa kojim se sastao jutros u Vatikanu, istovremeno zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno na profilu predsjednika Srbije na Instagramu, uz fotografije sa sastanka, Vučić i papa su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, navodi se na profilu predsjednika Srbije na Instagramu, uz fotografije sa sastanka.

Vučić je istakao da je Srbija dugoročno opredijeljena da njeguje i unapređuje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da će se naredne godine obilježiti 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, Vučić je istakao da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Riječ je, prije svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasljeđa i unaprjeđenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unaprjeđenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu, zaštite i obnove srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa na Kosovu, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska.

"Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumijevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

"Srbija je čvrsto uvjerena da razgovori predstavljaju jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mjera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje", ukazao je Vučić.

On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rješenja za pitanje Kosova, isključivo putem dijaloga.

"Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor", naglasio je Vučić.

Tokom razgovora sa papom Franjom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj stolici i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

O posjeti pape pita se SPC

Vučić je rekao i da bi voleo da papa posjeti Srbju, ali je podsjetio da je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je na pitanje novinara da li je razgovarao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o dolasku u Srbiju rekao: "Vi ste pitali mene kao predsjednika Srbije i ja bih volio da papa posjeti Srbiju, ali za to je potrebna saglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu", rekao je Vučić.

Dodao je da je prenio pozdrave papi od našeg patrijarha SPC Irineja i da će po povratku prenijeti pozdrave pape patrijarhu Irineju. Predsjednik Srbije je rekao da papa izuzetno cijeni srpskog patrijarha Irineja i da mu je to tokom razgovora u dva ili tri navrata ponovio.

Bonus video: