PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI OSOBE

U Bugarskoj otkrivrena mreža šverca ljudskih organa

Transplantacije su se radile u jednoj bolnici u Turskoj zahvaljujući falsfikovanim dokumentima prema kojima su donor i pacijent u srodstvu
1245 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Bugarske vlasti otkrile su kriminalnu mrežu i podigle optužnice protiv četiri člana te mreže zbog regutovanja siromašnih osoba koje su za novac davale svoje bubrege za pacijente kojima je potrebna transplantacija, saopštilo je danas tužilaštvo. 

Tri muškarca i jedna žena optuženi su za regrutovanje donora organa koji su potom stupale u kontakt sa pacijentima kojima je potrebno presađivanje bubrega, izjavio je tužilac Dimitar Petrov.

Transplantacije su se radile u jednoj bolnici u Turskoj zahvaljujući falsfikovanim dokumentima prema kojima su donor i pacijent u srodstvu.

Tužilac je rekao da je najmanje pet pacijenata na taj način dobilo bubreg za transplantaciju od februara 2019. godine. Na spisku čekanja su bila još dva pacijenta i tri potencijalna donora.

Pacijenti su plaćali između 50.000 i 100.000 eura za transplantaciju.

Donori, pretežno nezaposleni, siromašni i u dugovima, dobijali su od 5.000 do 7.000 eura poslije hirurške intervencije.

Ukupno 22 transplantacije bubrega urađene su ove godine u Bugarskoj, dok je na spisku čekanja za presađivanje upisano 1.028 pacijenata, saopštilo je bugarsko Ministarstvo zdravlja.