Grabar-Kitarović: Razmjena teritorija otvorila bi Pandorinu kutiju

Predsjednica Hrvatske sa Guterešom razgovarala, između ostalog, o situaciji u BiH i odnosima Beograda i Prištine
2333 pregleda 0 komentar(a)
Grabar-Kitarović, Foto: Betaphoto
Grabar-Kitarović, Foto: Betaphoto

Razmjena teritorija bila bi jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju na području bivše Jugoslavije, kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Antonijom Guterešom, o situaciji u Bosni i Hercegovini, i odnosima između Beograda i Prištine.

U saopštenju objavljenom na sajtu predsjednice Hrvatske navodi se da su u razgovoru s Guterešom razmijenjena mišljenja o stanju na jugoistoku Evrope i o hrvatskom predsjedavanju Savjetom Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine.

Glavne teme razgovora, kako se navodi, bile su situacija odnosno razvoj situacije na jugoistoku Evrope, posebno u Bosni i Hercegovini, odnosi između Beograda i Prištine, kao i šta Hrvatska "kao lider na području jugoistoka Evrope može učiniti da bi pomogla u daljoj stabilizaciji stanja i rješavanju ovih otvorenih pitanja".

Generalnog sekretara UN je posebno zanimalo šta će Hrvatska činiti u okviru predsjedavanja Savjetom EU i na koji način to namjerava da iskoristi za sebe i za svoje susjedstvo.

"Spomenula sam zamjenu teritorija i kazala da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Jugoslavije", rekla je hrvatska predsjednica.

Na kraju prvog dana boravka u Njujorku, Grabar-Kitarović je prisustvovala svečanoj večeri Atlantskog savjeta.

Bonus video: