Hrvatska policija razbila krijumčarski lanac

51 pregleda 0 komentar(a)
policija Hrvatska, Foto: Mup.hr
policija Hrvatska, Foto: Mup.hr
Ažurirano: 08.03.2018. 19:06h

Hrvatska policija je u sklopu akcije "Nana" razbila krijumčarski lanac i zaplijenila 100 kilograma kokaina kojI su osumnjičeni pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili iz Južne Amerike u Evropsku uniju preko Hrvatske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) objavio je na svojim internet stranicama da je policija u srijedu počela sa hapšenjem te da je na području Hrvatske i Slovenije uhapšeno osam osoba.

Među uhapšenima su 48-godišnji državljanin Španije, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Holandije i šest hrvatskih državljana starosti od 39 do 59 godina.

Agencija Hina saznaje da je među uhapšenima Stjepan Prnjat koi se spominje još 2007., kad su istražitelji objavili da su razbili lanac krijumčara heroina i kokaina, razgranat po Evropi, uključujući i Hrvatsku.

Sto kilograma kokaina u Panami navodno je kupljeno za 300.000 eura, objavio je Uskok, detaljno opisujući način na koji su pripadnici grupe organizovali unošenje droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojem se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada i dopremu kontejnera iz Paname u Hrvatsku, odnosno na području Zagreba gdje je droga trebala da bude istovarena.

Uhapšrne članove grupe policija tereti da su se udružili radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu.

Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tokom 2017. krijumčari su organizovali dopremanje kontejnera sa robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Evropu, koristeći kompanije sa sjedištem u Hrvatskoj, objavio je MUP.

Policija je tako u pretrazi kontejnera dopremljenog u luku Rijeka sa 20 tona miješanog metalnog otpada pronašla 100 paketa kokaina, ukupne težine 100 kilograma. Ranije je, navodi MUP, u sklopu iste akcije zaplijenjeno oko 150 kilograma marihuane i 69.000 kutija švercovanih cigareta.

Policija je osumnjičene prijavila Kancelariji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Krijumčarenje veće količine kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku, istražuju Nacionalna kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminalai primorsko-goranska policija u koordinaciji sa Uskokom i Carinskom upravom Ministarstva finansija.

U istraživanje su uključene i službe Slovenije, Njemačke, Holandije, Španije, Italije, Paname, Kolumbija i američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol.

Uskok je objavio je da je pokrenuo istragu protiv šestorice hrvatskih državljana, dvojice holandskih i španskih državljanina zbog sumnje na počinili krivična djela zločinačko udruživanje i neovlašćena proizvodnja i promet droga u sistemu zločinačkog udruživanja.

Bonus video: