"sad unose konfuziju na balkan"

Dodik: Čast mi je biti pod američkim sankcijama

Dodik je na američkoj crnoj listi od početka 2017., a sadašnji ambasador SAD u BiH Erik Nelson opet je potvrdio kako one ostaju na snazi sve dok Dodik ne promijeni ponašanje
2397 pregleda 17 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad  Dodik izjavio je kako mu je "čast" biti pod američkim sankcijama, a  vladu SAD istodobno je optužio kako "unosi konfuziju" na Balkan  imenovanjem posebnih predstavnika koji se trebaju baviti stanjem u regiji.

U intervjuu za srpsku redakciju ruske novinske agencije Sputnjik, objavljenom u srijedu, Milorad Dodik ustvrdio  je da mu činjenica da je pod američkim sankcijama, te mu je stoga  zamrznuta imovina u SAD i zabranjeno putovanje u tu zemlju, samo pomaže  da ne mora slušati ono što mu poručuju iz Vašingtona.

Dodik je na američkoj crnoj listi od početka 2017., a sadašnji ambasador SAD u BiH Erik Nelson opet je potvrdio kako one ostaju na snazi sve dok Dodik ne promijeni ponašanje.

Predstavnici američke administracije s Dodikom se stoga sada  sastaju samo u izvanrednim okolnostima, a to čine, kako je pojasnio Nelson,  uvažavajući poziciju člana Predsjedništva BiH.

Dodik sada tvrdi kako je obrazloženje da je posezao za  antidejtonskom retorikom kada je prijetio otcjepljenjem Republike Srpske  od BiH potpuno neutemeljeno te tvrdi kako su "pravi kriminalci" zapravo  predstavnici međunarodne zajednice u BiH koji su svojim intervencijama  mijenjali sistem predviđen ustavom iz Dejtona.

"SDA napiše dokument koji je potpuno antiustavan i nitko ne  poteže pitanja odgovornosti, a ako ja nešto kažem, onda je to je alarm  da mi Vašington uspostavi sankcije. To i nije tako loše, počašćen sam  činjenicom da se ne moram sastajati s Amerikancima koji će tražiti da  uradim nešto što neću", izjavio je Dodik.

Dodao je pritom kako nikako ne želi izgubiti Ruse kao  prijatelje. Ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova pohvalio je  kao objektivnog političara i dobrog poznavatelja prilika na Balkanu, a  za američku diplomatiju je kazao kako samo unosi pomutnju i kao dokaz  za tu tvrdnju ponudio činjenicu da, uz Metjua Palmera, posebnog  izaslanika Stejt Dipartmenta za Balkan sada, u regiji treba posredovati i  Ričard Grenel, kao posebni Trampov izaslanik za dijalog Srbije i  Kosova.

Tvrdi kako je "izmišljotina" teza koju ponavljaju zapadne diplomate da na Balkanu postoji maligni ruski uticaj, prenosi Hina.

"Nikada nisam čuo niti jednog Rusa da je došao kazati kako nešto  treba uraditi ovako ili onako. Rusi čak nemaju ni medije u BiH poput N1  ili ’Al Jazeere‘“, kazao je Dodik pozvaši još jednom ruske vlasti da  razmisle o njegovu ranijem prijedlogu da na Balkanu uspostave svoju  televizijsku mrežu koja bi parirala propagiranju zapadnih interesa.

Dodik je ponovio kako će se nastaviti odlučno protiviti svakoj mogućnosti da BiH postane članica NATO-a.