SUĐENJE U HAGU

Roberts svjedočio: Stanišić bio tajni agent CIA

Upitan "šta je britanska vlada znala o Stanišiću", svjedok je kazao da "ne želi da ulazi u to", budući da je uslov za njegovo svjedočenje bio da ne bude pitan o "prikupljanju obavještajnih podataka"
5688 pregleda 9 komentar(a)
Stanišić u Hagu  (arhiva), Foto: Beta/AP
Stanišić u Hagu (arhiva), Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.10.2019. 09:31h

Bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji ser Ajvor Roberts potvrdio je pred međunarodnim sudom u Hagu da je nekadašnji šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić bio "tajni agent Centralne obaveštajne agencije (CIA)" Sjedinjenih Američkih Država.

Na suđenju Stanišiću i operativcu SDB Srbije Franku Simatoviću-Frenkiju, optuženim za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, ambasador Roberts je, kao svjedok Stanišićeve odbrane, sugerisao da je pouzdana informacija da je Stanišić bio "tajni agent CIA", koju je objavio 2016. u svojoj knjizi "Razgovori s Miloševićem".

Na pitanje tužioca Daglasa Stringera o porijeklu i zasnovanosti te informacije, Roberts je odgovorio da mu britanska vlada "nije dozvolila da govori o tim stvarima" i da je "nedavno" upozoren da mora poštovati zakon o službenoj tajni, prenosi N1.

Podsjećajući da je zvanični London odobrio sadržaj ambasadorove knjige prije nego što je ona objavljena, tužilac Stringer je pitao da li je ta "informacija pouzdana", na šta je svjedok uzvratio: "Vi prosudite".

"Hoćete li da kažete da se ne smijemo osloniti na tu informaciju?", insistirao je tužilac. "Ja bih se, sasvim sigurno, oslonio na sve što piše u knjizi", odgovorio je Roberts, koji je u Beogradu službovao od 1994. do 1997.

Upitan "šta je britanska vlada znala o Stanišiću", svjedok je kazao da "ne želi da ulazi u to", budući da je uslov za njegovo svjedočenje bio da ne bude pitan o "prikupljanju obavještajnih podataka".

Preporučujemo za Vas