FAKULTETI SE PRIDRUŽUJU U ČETVRTAK

Propao pokušaj mirenja s Vladom: Sve škole u Hrvatskoj štrajkuju

"Svake sedmice ćemo najmanje jedan dan biti u štrajku", rekao je predstavnik hrvatskog Sindikata nauke i visokog obrazovanja Igor Radeka novinarima i pozvao nastavno i nenastavno osoblje da se pridruži štrajku
1201 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz jedne od škola, Foto: BETAPHOTO/HINA//DS
Detalj iz jedne od škola, Foto: BETAPHOTO/HINA//DS

U svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj danas je nastavljen štrajk, a za četvrtak je najavljen prekid nastave i na fakultetima.

Predstavnik hrvatskog Sindikata nauke i visokog obrazovanja Igor Radeka izjavio je jutros da je propao pokušaj mirenja Vlade i sindikata i da fakulteti u četvrtak kreću sa štrajkom.

"Svake sedmice ćemo najmanje jedan dan biti u štrajku", rekao je Radeka novinarima i pozvao nastavno i nenastavno osoblje da se pridruži štrajku.

Sindikat je prošle sedmice najavio štrajk ako Vlada ne prihvati zahtjev za povećanje plata dijelu članova s najnižim platama, radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sistemu nauke i obrazovanja, kao i istovrsnih radnih mjesta u javnim službama.

Ministar uprave Hrvatske Josip Aladrović rekao je da zahtevi sindikata nisu prihvatljivi.

"Ovdje ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom zahtjevu sindikata na koji mi, s obzirom da smo obrazložili plan dizanja plata u narednom razdoblju, ne možemo pristati i mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor", kazao je Aladrović.

U Hrvatskoj od 10. oktobra traje štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama pošto je propao pokušaj mirenja dva školska sindikata i Vlade koja je odbila zahtjeve za povećanje koeficijenata složenosti poslova od šest odsto.

Vlada je tada sindikatima ponudila povećanje dodataka na platu za dva odsto od 1. oktobra i za dva odsto od 1. juna naredne godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora.

U međuvremenu je premijer Andrej Plenković u Saboru najavio povećanje osnovice u svim državnim i javnim službama za 6,12 odsto u tri etape tokom iduće godine.

Sindikati, međutim, ističu da to ne znači ispunjavanje zahtjeva zaposlenih u obrazovnom sistemu, jer školski sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 odsto, koliko zaposleni u školama zaostaju za drugim javnim službenicima kada je riječ o složenosti poslova.

Prvi put se održava takozvani cirkularni štrajk, što znači da su prvog dana štrajkovale sve škole u Hrvatskoj, a potom škole u pojedinim županijama, po rasporedu sindikata. Danas ponovo štrajkuju sve škole u Hrvatskoj, a od sjutra se štrajk nastavlja po rasporedu sindikata.

Predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja napravili su plan štrajka do 1. novembra, a potom će i do kraja polugodišta. Oni su najavili da će prekinuti štrajk jedino ako ih Vlada pozove na razgovore o njihovom zahtjevu.

Mediji spekulišu da bi Vlada mogla da traži zabranu štrajka i podsjećaju da još nije donijeta odluka o tome hoće li dani u štrajku biti plaćeni.