Rama: EU ne može da riješi kosovsko pitanje

Toliko je vremena prošlo, kaže albanski premijer, a da EU više i ne pominje "slučaj Kosova"
1740 pregleda 1 komentar(a)
Rama, Foto: Betaphoto
Rama, Foto: Betaphoto

Albanski premijer Edi Rama kaže da se čini da Evropska unija nema ni volje ni kapaciteta da u dijalogu Beograda i Prištine riješi kosovsko pitanje. Rama je ocijenio i da EU "često ne drži riječ".

Rama je, učestvujući na konferenciji "Američka politika na Zapadnom Balkanu" govorio o odnosima Albanije sa Amerikom i tom prilikom iznio neke primjedbe na račun Evropske unije u vezi rješenja kosovskog pitanja.

Rama je, prenosi prištinska Gazeta ekspres, primijetio da je Evropska unija još daleko od rješenja kosovskog pitanja.

S druge strane, SAD su u međuvremenu imenovale Metjua Palmera i ambasadora Grenela što, kako Rama ocjenjuje, ukazuje da kod njih postoji interesovanje da to pitanje bude riješeno.

"Interesovanje EU o ovom pitanju je značajno smanjeno i vjerujem da je to svima jasno, posebno nakon odluke Evropske komisije od 18. oktobra", rekao je Rama.

Toliko je vremena prošlo, kaže albanski premijer, a da EU više i ne pominje "slučaj Kosova", prenosi Tanjug.

"Postoje slučajevi kada EU ne drži svoju riječ, a slučaj Kosova je jedno od najvažnijih primjera koje pokazuje da Briselu nedostaje kapacitet da održi riječ". rekao je Rama.

U prilog tvrdnji da EU ne drži riječ, Rama je naveo ranije obećanje Brisela da će Prištini odobriti liberalizaciju viznog režima, ako zaključi sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Rama je rekao da je apsurdno da "dva miliona Albanaca koji svakodnevno prelaze granicu budu taoci Brisela" koji je do sada, kako je kazao, liberalizovao vize za 100 miliona ljudi koji žive na teritorijama koje nisu ni u kakvom pregovaračkom procesu.

Bonus video: