TRAŽE POVEĆANJE PLATA

Protest prosvjetnih radnika u Zagrebu: Nema nastave u školama u Hrvatskoj

Predstavnici učiteljskih sindikata nosili su navijačke majice, uz poruku da "predstavljaju najuspješniju reprezentaciju Hrvatske, koja stvara i obrazuje mlade naraštaje"
907 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: BETAPHOTO
Sa protesta, Foto: BETAPHOTO

Nekoliko hiljada prosvjetnih radnika protestovalo je danas u Zagrebu tražeći povećanje plata kroz povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto, zbog čega su već 19. dan u cirkularnom štrajku.

Istovremeno s protestom u organizaciji učiteljskih sindikata, danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti.

Protest pod nazivom "@6.11. za 6,11 odsto@” počeo je ispred Hrvatskog narodnog pozorišta odakle su okupljeni iz cijele Hrvatske, noseći transparente, u koloni krenuli prema sjedištu Vlade na Markovom trgu, gdje je održan glavni dio skupa.

Isticali su se transparenti na kojima je pisalo "Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska", "Kol'ko para, takav transparent", "Mi stvaramo, vi trošite", a okupljeni su nosili i zastave, kape i pištaljke.

Predstavnici učiteljskih sindikata nosili su navijačke majice, uz poruku da "predstavljaju najuspješniju reprezentaciju Hrvatske, koja stvara i obrazuje mlade naraštaje".

"Poručujemo premijeru Andreju Plenkoviću - nemojte dovoditi u pitanje budućnost", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec okupljenima na Markovom trgu.

On je ponovio da sindikati žele da isprave nepravdu prema zaposlenima u obrazovanju.

"Predsjedniče Vlade, prihvatite li naše zahtjeve vi ste pobijedili. Pobijedili ste, jer ste osigurali budućnost Hrvatskoj. A ako ne prihvatite naše zahtjeve vi ste izgubili. Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike", ocijenio je Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je okupljenima da nemaju prava da odustanu od zahtjeva, jer je riječ o borbi za dostojanstvo i za status profesije.

"Nemamo pravo da odustanemo, idemo dalje", zaključila je Šprem.

Školski sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto, koliko zaposleni u školama zaostaju za drugim javnim službenicima kada je riječ o složenosti poslova.

Vlada je u oktobru odbila njihov zahtjev, ali je u međuvremenu najavila da će u 2020. u tri etape povećati osnovicu za 6,12 odsto za sve zaposlene u državnim i javnim službama.

Sindikati su ocijenili da se time ne rješava zaostajanje plata zaposlenih u obrazovanju.

U dogovoru s koalicionim partnerima iz Hrvatske narodne stranke, koji su podržavali sindikalne zahtjeve, Vlada je nedavno najavila da će početi rad na rješavanju sistema koeficijenata u javnim službama, a ako oni ne budu riješeni do kraja juna iduće godine, koeficijent složenosti poslova za zaposlene u obrazovanju bi se povećao za dva odsto.

Uporedo sa štrajkom, prije dva dana su počeli pregovori s Vladom a prema posljednjim informacijama konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak.

Sindikati su najavili da se štrajk po cirkularnom modelu nastavlja, što znači da su svaki dan u štrajku škole u drugim županijama, a povremeno, kao danas, sve škole u zemlji.

Galerija

Preporučujemo za Vas