POSLANICA EVROPSKOG PARLAMENTA

Fajon: Cijeli Zapadni Balkan treba da postane dio EU

Fajon, koja predsjedeva delegacijom EP u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, je dodala da na Srbiju gleda kao na ravnopravnu članicu EU i djelu porodice evropskih zemalja
564 pregleda 0 komentar(a)
Fajon, Foto: Betaphoto/Tamino Petelinsek
Fajon, Foto: Betaphoto/Tamino Petelinsek

Poslanica Evropskog parlamenta, Tanja Fajon kazala je da je potpuno posvećena procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, upozorovši da se zemlja suočava sa problemima u pogledu nivoa demokratije, slobode medija i vladavine prava na tom putu, piše N1.

"Moja vizija je da cijeli Zapadni Balkan treba da postane dio EU", rekla je Fajon za Diplomacy&Commerce.

Fajon, koja predsjedeva delegacijom EP u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, je dodala da na Srbiju gleda kao na ravnopravnu članicu EU i djelu porodice evropskih zemalja.

Ona je izjavila da Srbija mora da riješi sadašnje probleme u pogledu nivoa demokratije u zemlji, slobode medija i uslova za slobodne izbore da bi ubrzala proces pristupanja Uniji.

Rekla je da brzina tog napretka zavisi od posvećenosti vlasti Srbije, dodajući da je napredak postignut u nekim područjima kao što je privredni razvoj, ustavne reforme i izradi medijske strategije, ali da je ograničeni napredak postignut u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ona je upozorila i na lošu primjenu novih zakona i propisa. Upitana o izborima, Fajon je rekla da postoji potreba da se obezbijede demokratski i pošteni izborni uslovi i da se poboljša medijska situacija da bi sve stranke bile podjednako predstavljene, pogotovo na javnim servisima – RTS i RTV.

Fajon je rekla da joj se čini da ni privatni ni javni mediji nijesu sasvim slobodni, dodajući da se česti napadi na medije neprihvatljivi.

Ona je upozorila da odluka opozicije da bojkotuje izbore i parlament nije dobra i da neće doneti pozitivne promjene.

"Po mom mišljenju posredovanje EP je neophodno it ono će poboljšati situaciju oko izbora u Srbiji", rekla je Fajon.

Poslanica EP je upozorila da je društvo u Srbiji veoma polarizovano poslije višemjesečnih protesta protiv vlasti.

"Dobijam pisma od građana koji su zabrinuti zbog ograničavanja slobode medija i govora i zbog ograničenog prostora za demokratski dijalog", rekla je ona i dodala da je potpuno svesna kritičkih stavova da EU nije objektivna prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vladi i da Unija podržava njegovo navodno autokratsko ponašanje.

Fajon je rekla da je važno da Srbija ostane posvećena dijalogu Beograda i Prištine dodajući da je normalizacija njihovih odnosa ogroman izazov i za Srbiju i za Kosovo.

"Ja se nadam da će obje strane u skoroj budućnosti doći do zadovoljavajućeg sporazuma koji će donijeti dobrobit svima", rekla je ona.

Preporučujemo za Vas