Pendarovski "umjereni optimista" u vezi sa dobijanjem datuma u maju

Predsjednik Sjeverne Makedonije je rekao da za sada nema novih zahtjeva koji treba da se ispune
463 pregleda 0 komentar(a)
Pendarovski, Foto: Betaphoto
Pendarovski, Foto: Betaphoto

Predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski, izjavio je da je umjereni optimista da će njegova zemlja dobiti datum za pregovore sa Evropskom unijom na Samitu u Zagrebu, u maju 2020.

On je, kako su prenijeli lokalni mediji, rekao da od francuskog kolege Emanuela Makrona nije dobio garancije da će odluka na Samitu biti pozitivna, već samo da će nova metodologija za pregovore, ns kojoj insistira Francuska, biti donesena najkasnije do marta.

"Ja sam umjereni optimista, nisam radikalni optimista. Od predsjednika Makrona nisam dobio stoprocentnu garanciju da će imati pozitivnu odluku do zagrebačkog samita. Imamo garaciju da će biti donijeta metodologija što je moguće prije, što znači najkasnije do marta. U tom dijelu možemo biti skroz sigurni da će se to i desiti. Sve dalje je politička odluka", rekao je Pendarovski.

Predsjednik Sjeverne Makedonije je rekao da za sada nema novih zahtjeva koji treba da se ispune, ali je dodao da je u Uniji sa 28 članica uvijek moguće da neka zamlja postavi svoje zahtjeve.

Bonus video: