HOLANDSKI AMBASADOR U SKOPLJU

"Sjeverna Makedonija može da počne pregovore sa EU - ali Albanija ne"

"Trenutne procjene vode ka poziciji da vidimo mogućnosti za Sjevernu Makedoniju da počne pregovore, a takvu mogućnost još ne vidimo za Albaniju"
3020 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverna Makedonija, EU, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Sjeverna Makedonija, EU, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Ambasador Holandije u Skoplju Dirk Jan Kop izjavio je da njegova zemlja trenutno vidi mogućnost da Sjeverna Makedonija počne pregovore sa EU, ali ne i Albanija.

"Trenutne procjene vode ka poziciji da vidimo mogućnosti za Sjevernu Makedoniju da počne pregovore, a takvu mogućnost još ne vidimo za Albaniju", rekao je on u intervjuu u emisiji "360 stepeni" na makedonskoj televiziji Alsat M.

Na pitanje šta ako u razgovorima među zemljama EU deo njih bude insisitrao na zajedničkoj odluci za dvije zemlje i da li će u tom slučaju Sjeverna Makedonija postati žrtva nesaglasnosti, Jan Kop je rekao da je teško da se špekuliše o pregovaračkim pozicijama drugih zemalja članica EU, ali da je pozicija Holandije jasna.

"Naša pozicija je jasna – oduvek smo govorili da procjenjujemo poziciju za svaku zemlju prema tome šta je postigla i to je naš prerogativ. Imamo naše poglede o tome koje korake određena zemlja kandidat treba da preduzme da bi postala članica EU i to postojano govorimo – da je reč o procesu baziranom na dostignuću, strogom i fer procesu", rekao je Jan Kop.