KONGRES EVROPSKE NARODNE PARTIJE U ZAGREBU

Merkel i Plenković podržali evropsku perspektivu regiona: Žale što nijesu otvoreni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Hrvatski premijer je ponovio da pregovarački okvir koji se koristi za Crnu Goru i Srbiju već omogućuje suspenziju i vraćanje na privremeno zatvorena poglavlja (reverzibilnost procesa) i zato smatra da nijesu potrebni "filteri" koje predlaže Francuska
1276 pregleda 1 komentar(a)
Merkel u Zagrebu, Foto: Reuters
Merkel u Zagrebu, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Mekel i hrvatski premijer Andrej Plenković podržali su danas u Zagrebu evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana i izrazili žaljenje što nijesu otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Podržavamo planove Vlade Hrvatske tokom predsjedavanja EU da dođe do sastanka sa zemljama Zapadnog Balkana. Važno je da ispunimo preduslove da se ponovo pokrenu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Žao nam je što to nije uspjelo na prošlom Evropskom savjetu", rekla je Merkel na konferenciji za novinare poslije susreta s Plenkovićem.

Vezano uz proširenje EU, ona je rekla da mora da postoji "realistična perspektiva pristupanja EU za zemlje Zapadnog Balkana" i ocijenila da ne bi bilo dobro da se EU okrene od obećanog.

"Moramo s Francuskom razgovarati koji se elementi mogu poboljšati i promijeniti u pristupnim pregovorima, spremni smo na razgovore iako već danas postoji cijeli niz fleksibilnosti u procesu…Želimo se usaglasiti čim prije da bismo u konkretnim slučajevima mogli napredovati", rekla je Merkel.

Ona je istakla da će Njemačka koliko god može podržavati agendu hrvatskog predsjedavanja EU, posebno zato što će upravo Njemačka preuzeti predsjedavanje EU od Hrvatske u drugoj polovini 2020.

"Problemi koje riješimo za vrijeme hrvatskog predsjedavanja neće morati da se rješavaju u vrijeme našeg predsjedavanja i zato je važno da sarađujemo", dodala je njemačka kancelarka.

Na pitanje novinara može li Hrvatska preuzeti predsjedavanje EU ako je optužuju za kršenje prava migranata na granici s BiH, Merkel je odgovorila da se "perspektiva zemlje koja štiti spoljnu granicu EU razlikuje od one koju imaju članice u srcu šengenskog prostora".

Ona je ocijenila da je Hrvatska "puno toga učinila kako bi stvorila uslove za pristup šengenskom prostoru" i da će na to skrenuti pažnju kada se u Njemačkoj bude raspravljalo o ulasku Hrvatske u šengenski prostor.

Što se tiče bilateralnih odnosa dvije države, Merkel je rekla da među njima nema problema, ali da treba ojačati privrednu saradnju.

Hrvatski premijer i lider Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković ocijenio je da su odnosi dvije zemlje prijateljski i da kroz politički dijalog treba unapređivati i ekonomsku saradnju.

Što se tiče hrvatskog predsjedavanja EU u prvoj polovini iduće godine, Plenković je istakao da je za Hrvatsku posebno važno da do sastanka na vrhu između država članica EU i država jugoistočne Evrope u maju u Zagrebu bude pronađeno rješenje za situaciju vezano uz otvaranje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

On je istakao da će se obje države podsticati da preuzmu dodatne reforme, dok će se s partnerima u EU pokušati naći rješenje za otvaranje pregovora i eventualno modifikacije same metodologije pregovora.

Hrvatski premijer je ponovio da pregovarački okvir koji se koristi za Crnu Goru i Srbiju već omogućuje suspenziju i vraćanje na privremeno zatvorena poglavlja (reverzibilnost procesa) i zato smatra da nijesu potrebni "filteri" koje predlaže Francuska.

Merkel boravi u Zagrebu povodom dvodnevnog izbornog kongresa Evropske narodne partije koji je danas počeo u zagrebačkoj dvorani Arena.

Preporučujemo za Vas