"ZLOUPOTRIJEBIO SVOJ POLOŽAJ"

SSP i "1 od 5 miliona": Mali umanjio budžetska sredstva BU za skoro 4,5 miliona eura

Profesori moraju da se uhvate ruku pod ruku i čuvaju ugled i Univerzitet koji su juče oslobodili, poručuju iz udruženja "1 od 5 miliona"
1236 pregleda 1 komentar(a)
Siniša Mali, Foto: Betaphoto
Siniša Mali, Foto: Betaphoto

Stranka slobode i pravde (SSP) i udruženje "1 od 5 miliona" u odvojenim saopštenjima su naveli da je ministar finansija u Vladi Srbije, Siniša Mali, umanjio budžetska sredstva Univerzitetu u Beogradu za 2020. godinu za 525 miliona dinara (skoro 4,5 miliona eura).

Kako je navedeno u saopštenju SSP, Mali je zloupotrijebio svoj položaj i "osvetio" se Univerzitetu smanjenjem sredstava sa 19,24 na 18,71 milijardu dinara, prenosi N1.

"Ovim potezom očajnika, lažni doktor je samo potvrdio da mu nije mjesto ni na jednoj javnoj funkciji, kao ni ostalim članovima Vlade koji su izglasali ovakav budžet. Ne postoji razvojni budžet kojim se smanjuju sredstva namijenjena visokom obrazovanju i budućnosti mladih i zato Univerzitetu u Beogradu mora biti vraćena budžetska podrška", navode iz SSP.

U odvojenom saopštenju, udruženje "1 od 5 miliona" navodi da je ministar time "zloupotrijebio svoj položaj", da je u pitanju kukavički potez i pritisak na Univerzitet u Beogradu.

Udruženje 1 od 5 miliona postavilo je pitanje da li se ovo može smatrati opomenom za rektorku i Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu "da pripaze u budućnosti i da se ni u kom slučaju ne bave diplomom guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, ali i ostalih kadrova Srpske napredne stranke".

Ovo je, kako dodaju, jasan pokazatelj da profesori moraju da se uhvate ruku pod ruku i čuvaju ugled i Univerzitet koji su, kako naglašavaju, juče oslobodili.

Napominju da će Udruženje raditi na tome da se formira Komisija nezavisna od svih institucija kako bi ispitala sve sumnjive diplome i doktorate bilo onih u vlasti ili opoziciji.