"NIKO NIJE LUD DA TRAĆI ŽIVOT"

Pendarovski: Da nisam predsjednik, iselio bih se iz svoje države

"Mali Šengen je jedna inicijativa, ali ona neće promijeniti mentalitet ljudi. Za dvije godine bićemo potpuno zavisni od koncepta Evropske unije", rekao je Pendarovski na četvrtom Regionalnom forumu mladih lidera
2277 pregleda 3 komentar(a)
Predsjednici Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije, Stevo Pendarovski, Aleksandar Vučić i Borut Pahor na panel diskusiji na Regionalnom forumu mladih lidera koji se održava u Novom Sadu, Foto: Betaphoto
Predsjednici Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije, Stevo Pendarovski, Aleksandar Vučić i Borut Pahor na panel diskusiji na Regionalnom forumu mladih lidera koji se održava u Novom Sadu, Foto: Betaphoto

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je danas u Novom Sadu da bi se iselio iz svoje države da nije predsjednik jer "niko nije lud da traći svoj život u kom godinama treba da se pregovara o poglavljima, a prosječna plata u mojoj državi je 400 eura".

On je rekao da se situacija u regionu neće mnogo razlikovati za dvije godine, ali da države mogu da prosperiraju samo ako koriste domaće resurse.

"Mali Šengen je jedna inicijativa, ali ona neće promijeniti mentalitet ljudi. Za dvije godine bićemo potpuno zavisni od koncepta Evropske unije", rekao je Pendarovski na četvrtom Regionalnom forumu mladih lidera.

Predsjednik Sjeverne Makedonije rekao je da će proces proširenja EU potrajati jer "imamo informaciju da će u državama članicama biti mnogo problema" zbog nove metodologije koju je predložila Francuska.

"Ako pokušavamo da na Balkanu napravimo malu EU onda imamo šanse da zadržimo mlade ljude ovdje i transformišemo naše društvo, ali istinski, ne birokratski", rekao je Pendarovski.

Na Regionalnom forumu mladih lidera u Novom Sadu učestvuju i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Pendarovski boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji, koja se završava danas, a u okviru koje se juče sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsjednicom Skupštine Majom Gojković, predsjednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i privrednicima.

Preporučujemo za Vas