Američki naučnici: U Albaniji je sve moglo biti mnogo gore

Podsjeća se da je zemljotres u Skoplju iz 1963. bio malo slabiji, ali je imao dramaično veće posljedice
12441 pregleda 2 komentar(a)
Drač nakon nesreće, Foto: AP
Drač nakon nesreće, Foto: AP

Dvojica američih naučnika objavili su analizu serije zemljotresa koji od utorka ujutru potresaju Albaniju u kojoj ističu da je sve moglo biti mnogo gore.

Uz podsjećanje na žrtve i povrijeđene u mnoštvu zemljotresa koji su tokom jučerašnjeg dana potresalli Albaniju, od kojih je najjači udar bio 6,4 stepena, američki naučnici Ros Stein i Volkan Sveligen tvrde da je sve moglo biti mnogo gore.

Oni podsjećaju da je zemljotres u Skoplju iz 1963. bio malo slabiji, ali je imao dramaično veće posljedice.

Skopski zemljotres od jula 1963. bio je jačine 6,1 stepeni, ali je za posljedicu imao 1.070 mrtvih, između tri i četiri hiljade povrijeđenih i više od 200.000 onih koji su ostali bez krova nad glavom, dok je sam grad bio gotovo 80 odsto uništen.

Povezani članci

27. Novembar 2019.

Broj žrtava u Albaniji porastao na trideset

Dvojica američkih naučnika, u analizi objavljenoj na portalu Temblor, kažu i da je veoma neobična aktivnost tla nakon najjačeg udara koji je juče pogodio djelove Albanije, prenosi Tanjug.

U Albaniji je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana zabilježeno više od 520 manjih potresa, a najjači su bili nešto iznad pet stepeni.

Naučici Svein i Steligen su povezali jučerašnji zemljotres u Albaniji sa potresima koji su nakon samo šest sati registrovani u više gradova Bosne i Hercegovine, od kojih je najjači udar bio magnitude 5,4.

Oni, naime, ne isključuju mogućost da je riječ o slučajosti, ali ako se, kako kažu, te aktivnosti tla povežu, to bi moglo biti podstaknuto seizmičkim talasima zemljotresa u Albaniji, ali bi se, prema njihovom tumačenju, oni raširili za samo nekoliko minuta.

Prema njihovom tumačenju, zemljotres koji je pogodio Albaniju posljedica je tektonskog pritiska Zemjine kore, koji se protezao od južne Hrvatske do Grčke.

Ova kompresija Zemljine kore, kako su istakli, očita je u kontrakcijama koje su se dogodile na površini Zemlje i vidljiva je u skupljanju koje se dogodilo na Zemljinoj površini, što je pokazalo GPS mjerenje u poređenju sa ranijim potresima u regionu.

Bonus video: