pozvali nadležne da pošalju inspekciju u SMATSA

Piloti zabrinuti za bezbjednost letjenja iznad Srbije i Crne Gore

Istaknuto je da je "bolje unaprijed identifikovati krivca i ispraviti sve pogrešne stvari nego čekati i nadati se da se neće dogoditi nesreća"
5600 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije danas je pozvao Kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i sve nadležne institucije da omoguće da kontrolori letjenja obavljaju svoj posao na kvalitetan i zakonom propisan način.

Taj sindikat je u saopštenju izrazio zabrinutost nedavnim upozorenjem kontrolora letjenja da bezbjednost vazdušnog saobraćaja u Srbiji i Crnoj Gori može da bude ugrožena jer imaju loše uslove rada.

"Profesije pilota i kontrolora letjenja su neraskidivo povezane i čine jedinstvenu cjelinu čija je svraha bezbjednost vazdušnog transporta ljudi i robe. Ukoliko je jedna cjelina u tom sistemu spriječena da u skladu sa procedurama obavlja svoj izuzetno odgovoran posao, cijeli sistem je u opasnosti i postavlja se pitanje pravog krivca za takvo stanje", navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je "bolje unaprijed identifikovati krivca i ispraviti sve pogrešne stvari nego čekati i nadati se da se neće dogoditi nesreća".

Upućen je poziv i Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije da sprovede vanredni inspekcijski nadzor, kao i srpskom Ministarstvu rada da pošalje inspekciju u SMATSA i utvrdi da li se i na koji način krše prava kontrolora letjenja i da daju nalog da se hitno otklone nepravilnosti.

Sindikat kontole letjenja je prije dva dana saopštio da SMATSA u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na uslove rada kontrolora i da to može da ugrozi bezbjednost vazdušnog prostora.

Tim povodom je reagovala SMATSA objavom da se vazdušni saobraćaj u njenoj nadležnosti odvija bezbjedno i neometano i da je menadžment spreman da sasluša argumente sindikata i razgovara o svim otvorenim pitanjima.

Preporučujemo za Vas