Junker: Evropljani ne žele jednu državu, žele zadržati svoje pozicije

"Snaga prava veća je od snage oružja. EU nije država i ona to ne želi postati", rekao je Junker, dodavši da vladavina prava nije opcija, već obaveza
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2018. 13:03h

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas u Sarajevu da biti Evropljanin znači boriti se protiv netolerancije.

"U Evropi imamo različitost i te različitosti nas oplemenjuju", rekao je Junker obraćajući se članovima parlamenta BiH, ali i mladima.

On je rekao da voli biti Luksemburžanin, ali da isto tako želi da bude i Evropljanin.

"To nema veze sa nacionalizmom", rekao je Junker.

On je rekao da je Evropa mnogo više od institucija vlasti.

Predsjednik Evropske komisije je naveo da će Evropska unija ostati mirovni projekat, ali da neće postati jedna država.

"Mislim da treba da prestanemo da govorimo o Sjedinjenim evropskim državama, Evropljani ne žele jednu državu, žele zadržati svoje pozicije", rekao je Junker.

On je ocijenio da je "mir puno više nego potpis sporazuma", navodeći da je "mir je svakodnevna borba" i da je "potrebna hrabrost kako bi se prevazišla neprijateljstva".

"Snaga prava veća je od snage oružja. EU nije država i ona to ne želi postati", rekao je Junker, dodavši da vladavina prava nije opcija, već obaveza.

Ne može se kupiti pravda i bez borbe protiv korupcije nema vladavine prava, dodao je on, ističući da treba ispoštovati odluke sudova, kao što su odluke sudova o izmjeni Izbornog zakona BiH.

"Odluke suda se moraju sprovesti, ako to ne učinite, bićete u blokadi, morate naporaviti kompromis", rekao je predsjednik Evropske komisije.

Junker je kazao da postoji dug prema mladima u BiH da se snažno sprovedu reforme, kako bi BiH imala bolju budućnost.

"Olimpijski duh vratiće se u BiH, u Sarajevo, iduće godine održavanjem olimpijskog festivala", dodao je predsjednik Evropske komisije.

Bonus video: