"MI IMAMO DRUGAČIJI STAV"

Vučić: Ne prihvatam jednakost između taksi i lobiranja za povlačenje priznanja Kosova

I ne može da bude 'tante za kukuriku', mora da bude 'tante za tante'", rekao je Vučić
2151 pregleda 1 komentar(a)
Grenel i Vučić, Foto: BETAPHOTO
Grenel i Vučić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 24.01.2020. 11:13h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, da on ne prihvata postavljanje jednakosti između odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

"Mi imamo drugačiji stav o priznavanju Kosova od Amerike i Prištine. Oni žele da se ta nezavisnost prizna, mi ne želimo. Što se tiče taksi, one su uvedene bez ikakvog razloga. I ne može da bude 'tante za kukuriku', mora da bude 'tante za tante'", rekao je Vučić u Predsjedništvu Srbije nakon razgovora sa Grenelom u kojima je on iznio stav da je potrebno da Priština ukine takse a da Beograd prestane da lobira za povlačenje nezavisnosti.

Vučić je rekao da je Beograd spreman za kompromisno rešenje, da je uvijek spreman da pomogne srpskom narodu na Kosovu i da želi da razgovara o svemu, ali da Srbija nije kriva za uvođenje taksi i da ne može da prihvati nikakvu krivicu.

"Naš je posao da se tome suprotstavljamo (naporima Prištine da se učlanjuje u međunarodne organizacije). Ali mi nismo krivi za uvođenje taksi. Ni mi ih nismo uvodili Prištini kada je 2008. proglasila nezavisnost", rekao je on.

Vučić je rekao da on i Grenel danas u Beogradu imali otvoren razgovor o brojnim pitanjima dijaloga i zahvalio mu na do sada uloženom trudu, uz sugestiju da će razgovori biti nastavljeni.

On je rekao da je bilo riječi o unaprjeđenju životnog standarda ljudi sa prostora Balkana, o unaprjeđenju ekonomskih i infrastrukturnih veza u regionu.

Vučić je dodao da u procesu dijaloga Beograda i Prištine nema lakih razgovora ali da je uputio zahvalnost Grenelu zbog toga što je tom pitanju pristupio na racionalan način i što je razumio potrebu Srbije i njenog naroda da budu poštovani, a ne ponižavani kao mnogo puta ranije.

"Iznio sam sve probleme koje imamo od uvođenja taksi (na robu iz Srbije i BiH). Samo u jednoj godini izgubili smo 435 miliona eura. Naše prehrambene kompanije su izopštene sa kosovskog tržišta. Platili smo cijenu i unutrašnje trgovine u okviru Cefta sporazuma i to je nanijelo štetu, ne samo nama nego i ljudima u Prištini", rekao je on.

Grenel: Nisam tu da pritiskam, nego da pomognem privredni rast Srbije i Kosova

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas u Beogradu da njegova uloga nije da pritiska, nego da poveže dvije strane kako bi privrede Srbije i Kosova ostvarile rast.

"Dolazimo da vas povežemo, nemam nikakvu agendu ni ideju. Neću da vas pritiskam, želim da vas povežem da vaše privrede rastu, da se stvori više prilika za mlade ljude, da ostanu ovdje i da imaju nadu. Pokušavam da se usredsredim na stvaranje dinamike u privredi, a politiku želim da ostavim vama", rekao je Grenel u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Grenel je ponovio da je juče na Kosovu na svakom sastanku "stavio do znanja" da takse na uvoz srpske robe moraju da se ukinu, ali da "isti zahtjev donosi" i u Beograd, da Srbija mora da obustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

"Ta kampanja mora da se obustavi, treba da se koncentrišemo na privredu, na stvaranje sve većeg broja radnih mjesta", naveo je Grenel.

Upitan da li je fer da se zahtjev za ukidanjem taksi povezuje sa zahtjevom za prestankom kampanje za povlačenje priznanja Kosova, Grenel je rekao da "ne treba da odlučuje da li je nešto fer ili nije", da to dvije strane "treba da prosude", da on "pokušava da se usredsredi na svjetliju budućnost za ljude Srbije i Kosova", a da ostavi politiku po strani.

Povodom njegove jučerašnje izjave da predsjednik SAD Donald Tramp neće dozvoliti da rješavanje spora Srbije i Kosova dugo traje ako ne bude napretka, Grenel je rekao da ne umije da predvidi budućnost, ali da "osjeća uzbuđenje i energiju".

"Osjećam uzbuđenje i energiju jer počinjemo da razgovaramo i da postižemo određeni napredak. Ako strane odluče da više ne žele da razgovaraju, ja ću otići i raditi nešto drugo", dodao je američki diplomata.

On je zahvalio Vučiću za ideju o uspostavljanju željezničke linije između Beograda i Prištine i dodao da će o tome u ponedjeljak u Berlinu biti održan sastanak stručnih timova dvije strane.

Preporučujemo za Vas