SKUP NA TRGU BANA JELAČIĆA

"Dosta je": Hiljade ljudi u Zagrebu na protestu protiv gradonačelnika

"Sve ide od vlade. Da nema ovakvog Plenkovića, ne bi ovo Bandić mogao raditi", rekla je jedna od govornica, Gordana Pasanec.
2165 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Zagrebu, Foto: Screenshot/Facebook
Sa protesta u Zagrebu, Foto: Screenshot/Facebook

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u toku je treći protest protiv gradonačelnika Milana Bandića pod nazivom "Dosta je!".

Indeksov reporter javlja kako je na trgu oko 20 hiljada ljudi.

Skup su organizovala udruženja Siget, Zelena akcija i Pravo na grad protiv, kako ističu, klijentelističkog sistema koji guši i uništava Zagreb.

Organizatori ističu kako gradonačelnik Bandić "za svoje ortake čuva projekat Menhetn i vrijedna gradska zemljišta, a stanovnike Zagreba ostavlja da se guše u smeću čiji je odvoz trebao drastično poskupjeti", prenosi HRT.

"Sve ide od vlade. Da nema ovakvog Plenkovića, ne bi ovo Bandić mogao raditi", rekla je jedna od govornica, Gordana Pasanec.

Iva Marčetić iz Prava na grad rekla je na konferenciji za novinare kako protestom poručuju da je dosta Bandićevog načina vladanja Zagrebom. Dodaje kako Pravo na grad i Zelena akcija na to upozoravaju posljednjih 10 godina, pozivajući Bandića da odstupi s gradonačelničkog mjesta jer čini gradu štetu.

"Svi smo svjedoci ogromne štete koju gledamo i kroz optužnice koje su podignute protiv njega, a i samog načina života u gradu gdje ni jedna tramvajska pruga nije produžena, gdje je smeće po ulicama i gdje grad zapravo ima samo fontane. A u zadnje vrijeme to je kulminiralo njegovom odlukom da potpiše Memorandum o razumijevanju s Eagle Hillsom i da nam ponudi Generalni urbanistički plan (GUP) u kojem nam oduzima jedan dobar dio grada da bi pogodovao investitorima", rekla je Marčetić, kako prenosi Indeks.

Šestog februara će odbornici Gradske skupštine odlučivati o izmjenama GUP-a, za koji udruženja smatraju da je loš i štetan i traže izradu novog GUP-a koji neće ići u korist investitorima. Zato pozivaju gradske odbornike, uključujući i one koji su do sada podržavali Bandićevu politiku, da poslušaju glas javnosti i usprotive se GUP-u.

"Nebriga i nesposobnost"

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je kako se nebriga i nesposobnost za rješavanje problema u Zagrebu najbolje ogleda u gospodarenju otpadom, ocjenjujući da grad već 20 godina nema odgovarajuću politiku u tom području, prenosi Indeks.

"Ne samo što je sistem nefunkcionalan i naplata odvoza otpada nije pravedna, sada gradonačelnik želi višestruko povećati račune", rekao je Košak. Dodao je kako je fiksni dio naplate nametnut i ne odgovara potrebama građana, a varijabilni dio naplate ne odgovara količinama otpada koje građani proizvedu.

"Iako se građani trude odvajati otpad i reciklirati ga, oni za to neće biti nagrađeni", kaže Košak.

Naglasio je da je veliki problem i infrastruktura jer Zagreb nema ni sortirnice ni centar za obradu glomaznog otpada, a u takvom sistemu profitiraju jedino interesne skupine i privatnici kojima se prepušta i zarada od odvojenog otpada.

Košak je pozvao sve političke opcije da "presjeku pupčanu vrpcu kojom godinama održavaju gradonačelnika Bandića na životu".

Ocijenio je i da gradonačelnik Bandić upravlja Zagrebom na štetu građana, pozvao ga da podnese ostavku. Pozvao je i odbornike u Gradskoj skupštini da glasaju protiv njegovih odluka.

"Pravo je demonstranata da protestuju, a demokratsko pravo gradonačelnika je da radi. Ja očekujem jednog dana da se protestuje - zašto je temperatura vazduha danas 17 stepeni? Pa i to je demokratski", rekao je gradonačelnik Bandić odgovarajući na pitanja novinara na Cvjetnom trgu, gdje je udruženje Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. life) organizovala obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka.

"Pa razgovarate s čovjekom koji je 29 godina na nogama hrvatske politike, koji nije ničiji žmigavac, nego koji radi odgovorno svoj posao i nema vremena za bedastoće. Ali vama sam uvijek dostupan i zahvalan što promovirate ono što dobro radim i što istaknete i ono što loše radim. To je nama pouka, i meni i mom timu, da radimo još bolje. A uvijek neki protestuju, fućkaju, a neki rade, i tako će biti i ubuduće", poručuje Bandić.