Dodik: Neprikladno da Đukanović sada posjeti BiH

Rekao je da je Crna Gora "bila i jeste prijateljska, a može se reći i bratska država", te da nema razloga da tako ne bude i ubuduće
7548 pregleda 28 komentar(a)
Dodik, Foto: Darko Vojinovic/AP, Darko Vojinovic/AP, Darko Vojinovic/AP
Dodik, Foto: Darko Vojinovic/AP, Darko Vojinovic/AP, Darko Vojinovic/AP

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je "neprikladno" da crnogorski predsjednik Milo Đukanović posjeti Bosnu i Hercegovinu dok se Crna Gora "suočava sa ozbiljnim izazovima", koji se "s velikom pažnjom prate i u Republici Srpskoj".

"Meni je bilo neprikladno da to uradi sada kada se Crna Gora suočava sa tako ozbiljnim izazovom, kojem svjedočimo svi, a koji se s velikom pažnjom prate i u Republici Srpskoj zbog činjenice da pripadamo istoj crkvi", rekao je Dodik, prenose banjalučki mediji.

Rekao je da je Crna Gora "bila i jeste prijateljska, a može se reći i bratska država", te da nema razloga da tako ne bude i ubuduće.

Dodik je ocijenio da je Đukanović imao priliku da ranije posjeti BiH, ali to nije učinio.

"Odluka u vezi s njegovim dolaskom u BiH nije bila u funkciji osvježavanja uspomena i istorijskog sjećanja, posebno ne na vladavinu Slobodana Miloševića, s kojim je Đukanović blisko sarađivao, upravo u turbulentno vrijeme koje on pominje", kazao je Dodik.

Upitan o Đukanovićevoj izjavi da je u Srebrenici počinjen genocid, Dodik je odgovorio da "vjeruje da je Đukanoviću poznat stav Republike Srpske da se u Srebrenici nije desio genocid".

Dodik je rekao da vjeruje da su Đukanoviću "poznate i kontroverze koje prate dešavanja u toj opštini u nekoliko godina proteklog rata".

"Insistiranje na tome (genocidu), i to 25 godina nakon rata, izgleda kao osveta djeteta kome su rekli da ne može više da se igra", kazao je Dodik.

Bonus video: