Brnabić o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti: Nadam se dijalogu, CG je suverena država

Ona je rekla da joj je drago što je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao da će "Brisel pratiti situaciju"
4463 pregleda 9 komentar(a)
Brnabić, Foto: BETAPHOTO
Brnabić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, da joj je drago što je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao da će "Brisel pratiti situaciju" i dodala da se nada će doći do dijaloga na tom nivou, jer je Crna Gora suverena država.

"Tanka je linija između 'podržavamo narod tamo' i toga da da se miješamo u unutrašnja pitanja suverene drzave", rekla je Brnabić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i ukidanju taksi na srpske proizvode, ona je navela da nova Evropska komisija vrši "ogroman pritisak na Prištinu" da ukine takse.

Poručila je da nije sigurna o kakvom reciprocitetu pričaju predstavnici kosovskih vlasti, ali da je politika Srbije jasna a to je da "nema sivih zona, nema nejasnoća".

"Mi tražimo poštovanje Cefta sporazuma, on nema nejasnoća. Ništa drugo ne tražimo, samo poštujte Cefta", rekla je Brnabić.

Ona je kazala i da je "lakše kada vidi" da postoji više ljudi koji se ne slažu sa politikom Vlade, ali koji dižu glas "protiv ekstremizma u Savezu za Srbiju (SzS)".

Ona je ocijenila da je pravi pokazatelj demokratskog potenicijala SzS to što isključuju osobe koje imaju sopstveno mišljenje.

"Isključujete ljude koji imaju sopstveno mišljenje i volju i koji kažu ja će se vratiti u instituciju da bi se borili za veće učešće žena u parlamentarnom i političkom životu", rekla je Brnabić i dodala da je hrabrost poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić za divljenje.

Brnabić je rekla i da smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto šteti samo Srpskoj naprednoj stranci i da ne vidi problem u tome, prije svega jer se već krenulo u izmjenu izbornih zakona u izbornoj godini.

"Ukoliko postoji većina da to usvoji, a to podržava i dio opozicije onda je to interna stvar Srbije. Smanjenje cenzusa širi prostor za više predstavnika građana u parlamentu", rekla je Brnabić.

Bonus video: