Kurti prepolovio platu sebi i ministrima

„Predlažem da poništimo odluku prethodne vlade i vratimo plate na ranije iznose“, kazao je Kurti prije nego što je kabinet odobrio njegovu odluku
4120 pregleda 4 komentar(a)
Nova vlada Kosova stupila je na dužnost 3. februara, Foto: AP
Nova vlada Kosova stupila je na dužnost 3. februara, Foto: AP

Kosovski premijer Aljbin Kurti i ministri u njegovoj vladi odlučili su da smanje svoje plate za 50 odsto u pokušaju da demonstriraju da nova vlada planira da suzbije velike razlike u mjesečnim primanjima na Kosovu.

Kurtijev prethodnik Ramuš Haradinaj prije dvije godine povećao je sebi platu za skoro 100 odsto sa 1500 na 2950 eura, u potezu koji je izazvao žestoke kritike u zemlji gdje je jedna trećina populacije nezaposlena. Njegovim ministrima su mjesečna primanja takođe bila značajno povećana.

„Predlažem da poništimo odluku prethodne vlade i vratimo plate na ranije iznose“, kazao je Kurti prije nego što je kabinet odobrio njegovu odluku.

Kurti je tokom prošlogodišnje izborne kampanje obećao da će smanjiti premijersku i ministarske plate i zalagati se da plate na Kosovu budu ujednačene ukoliko njegova stranka Samoopredjeljenje pobijedi na izborima.

Bonus video: