Lavrov krajem aprila stiže u Zagreb

"U interesu nam je vidjeti kako Rusija razmišlja. Stalo nam je do partnerskih odnosa", rekao je šef diplomatije Hrvatske
774 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters, Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters, Reuters

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovaće u Zagreb krajem aprila, a Hrvatska u Rusiji vidi partnera s kojim treba razgovarati, izjavio je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman se sa Lavrovom sastao u Minhenu na marginama konferencije o bezbjednosti.

Novinarima je kasnije rekao da su pripremali sastanak u Zagrebu i da su htjeli da vide što od tog sastanka očekuje jedna i druga strana.

"U interesu nam je vidjeti kako Rusija razmišlja. Stalo nam je do partnerskih odnosa", rekao je šef diplomatije zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Grlić Radman se sastao i sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom ali, kako je rekao, nisu imali vremena da razgovaraju o graničnom sporu koji odnose dviju država opterećuje još od vremena raspada bivše Jugoslavije, prenosi agencija Hina.

Prema riječima Radmana, razgovarali su o proširenju EU i o hrvatskom predsjedanju Unijom.

Slovenija insistira na primjeni odluke međunarodne arbitraže koju Hrvatska ne priznaje i umjesto toga nudi bilateralne pregovore o granici.

Sud Evropske unije u Luksembourgu se krajem januara proglasio nenadležnim za slovenačku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede evropskog prava uzrokovane nesprovođenjem arbitražne odluke.

Bonus video: