PICULA TRAŽI OTVARANJE PRISTUPNIH PREGOVORA

Evropski parlament predstavio preporuke za proširenje na Zapadni Balkan

Picula uz otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, traži liberalizaciju viznog sistema za građane Kosova i da se od zapadnobalkanskih zemalja zatraži jačanje napora u procesuiranju ratnih zločina i rješavanju pitanja nestalih osoba
1959 pregleda 0 komentar(a)
Tonino Picula, Foto: Twitter/@TPicula, Twitter/@TPicula
Tonino Picula, Foto: Twitter/@TPicula, Twitter/@TPicula
Ažurirano: 21.02.2020. 11:25h

Evropski parlament predstavio je nacrt svojih preporuka za proširenje Evropske unije u kojima se založio za nastavak širenja i zatražio da Evropska unija odmah otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

U nacrtu preporuka, za koje je izvjestilac bio hrvatski zastupnik Tonino Picula, Evropski parlament, uz otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, traži liberalizaciju viznog sistema za građane Kosova i da se od zapadnobalkanskih zemalja zatraži jačanje napora u procesuiranju ratnih zločina i rješavanju pitanja nestalih osoba, prenosi agencija Hina.

Evropski parlament, između ostalog, predlaže da se razmotri uvođenje odlučivanja kvalifikovanom većinom u pitanjima koja se tiču pristupanja uz zadržavanje jednoglasnog odlučivanja u Vijeću samo za otvaranje i zatvaranje pristupnih pregovora.

Izvještaj bi trebao da dođe na dnevni red Europskog parlamenta za usvajanje na plenarnoj sjednici u aprilu.

“Ovim preporukama Evropskog parlamenta o zapadnom Balkanu želimo da pošaljemo ključne poruke Evropskom savjetu, Komisiji i visokom predstavniku za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku. To su podrška samom procesu proširenja EU i njegovom nastavku, te da se interna reforma Unije i njeno proširenje mogu i trebaju odvijati paralelno jer ne isključuju jedno drugo. Uz to, naglašavamo da politička situacija unutar pojedinih članica Unije ne može biti razlog za suspenziju cijelog procesa proširenja", rekao je na sastanku Odbora za spoljne poslove EP Tonino Picula, prilikom predstavljanja nacrta preporuka za proširenje EU u susret samitu u Zagrebu.

Picula je krajem novembra prošle godine imenovan za izvjestioca za preporuke Evropskog parlamenta za zapadni Balkan, sa zadatkom da izradi set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada nastavku politike proširenja.

Cilj je i doprinijeti otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija uoči sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan u Zagrebu 6. i 7. maja.

Picula je, prenosi Hina, istakao da je proširenje jedna od najuspješnijih politika EU još od njenog osnivanja, doprinosi jačanju demokratije, mira i napretka širom Evrope.

“Vjerodostojna politika proširenja strateško je ulaganje u uzajamnu sigurnost i prosperitet. Ta je vjerodostojnost došla u pitanje neotvaranjem pregovora o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i smatram da je tu grešku potrebno ispraviti, već u martu. Nova predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik Žozep Borel naglasili su da će nova komisija biti geopolitička, a najbolji dokaz tih namjera bilo bi djelovanje u našem najbližem susjedstvu", rekao je Picula.

Piculin izvještaj sa preporukama podržava neke od ideja za novu nadograđenu metodologiju proširenja koju je predstavila Komisija.

Na primjer, otvaranje poglavlja u klastersima, odnosno grupama, kako bi grupiranjem tema i politika obezbijedili dubinu i kvalitet reformi. Cilj je da se omogući zemljama kandidatima ostvarenje konkretnih rezultata uz istovremeno pregovaranje o različitim poglavljima.

Preporuke zahtijevaju i jasnija mjerila uspjeha i napretka za svaku pojedinu zemlju kandidatkinju, kao i kontinuiranu podršku tokom procesa. Uz to, predlaže se da zemlje kandidati koje su već otvorile pregovore mogu nastaviti po novoj metodologiji, ali samo ako to same zatraže.

Picula je, prenosi Hina, naglasio da će Parlament tražiti veću ulogu u procesu proširenja, zbog svoje posvećenosti jačanju demokracije u regionu, te kako bi kandidatima direktno mogli pružiti veću podršku i pomoć.

Uz godišnji izvještaj, Picula je naglasio, da je važno da kao predstavnici građana EU, zastupnici u Evropskom parlamentu direktno učestvuju u procesu i pomažu u komunikaciji procesa u zemljama članicama.

"Očekujem da ćemo na Zagrebačkom samitu kroz dijalog stvoriti platformu za održiva ulaganja na zapadnom Balkanu i osigurati kontinuiranu podršku procesu proširenja u budućnosti", zaključio je Picula.