Zaražena žena

Prvi slučaj koronavirusa u Sjevernoj Makedoniji

Direktor Instituta Sjeverne Makedonije za javno zdravlje, Žarko Karadžovski, rekao je da je ta pacijentkinja koja je oboljela od virsa "Covid-19", rođena 1970. godine, na teritoriji Skoplja i da je duže vrijeme boravila u Italiji
4188 pregleda 2 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 26.02.2020. 18:13h

U Sjevernoj Makedoniji registrovan je prvi slučaj novog koronavirusa, izjavio je danas popodne ministar zdravstva Venko Filipče.

Novinarima je rekao da se razboljela jedna žena koja je prije mjesec dana bila u Italiji, a već dvije sedmice je bolesna.

"Inicijalno je tretirana u tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi, ali nije testirana na koronavirus" i odmah po dolasku u Sjevernu Makedoniju je došla u Kliniku za infektivne bolesti u Skoplju, rekao je ministar.

"To mi daje za pravo da mislim da je kod nje inkubacija odavno prošla i da tokom putovanja nije predstavljaja opasnost da bolest prenese drugim ljudima. Ali, postupamo po svim protokolima što znači da se provjeraju svi koji su doputovali s njom", rekao je Filipče.

Svi ti putnici će kako je istakao ministar zdravstva, biti identifikovani, teatirani na odgovarajući način i stavljeni u 14-dnevnu izolaciju.

Filipče je istakao da nema mjesta za paniku.

Naveo je da je pacijentkinja oboljela od novog koronavirsa smještana u Kliniku za infektivne bolesti na odeljenje za izolaciju i ima odgovarajuće liječenje.

Direktor Instituta Sjeverne Makedonije za javno zdravlje, Žarko Karadžovski, rekao je da je ta pacijentkinja koja je oboljela od virsa "Covid-19", rođena 1970. godine, na teritoriji Skoplja i da je duže vrijeme boravila u Italiji.

Na konfernciji za novinare u Vladi Sjeverne Makedonije govorio je i premijer Oliver Spasovski koji je istakao da je "najvažnije to što je situacija pod kontrolom i sve državne službe su potpuno spremne da reguju na novonastale uslove".

"Zato vas uvjeravam da nema razloga za bilo kakvu paniku, jer je uspostavljena kontrola i sistemi su u potpunosto spremni", rekao je Spasovski.

Preporučujemo za Vas