Marković u zvaničnoj posjeti Bugarskoj

Borisov: Osuđujemo sve vandalizme koji proizilaze iz vjerskih povorki u CG

"Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa domaćinom, predsjednikom Savjeta ministara Bojkom Borisovim,Marković je izrazio zahvalnost Vladi Bugarske i premijeru lično, na nesebičnoj podršci evropskim ambicijama Crne Gore", navodi se u saopštenju
13820 pregleda 117 komentar(a)
Marković sa Borisovim, Foto: Gov.me
Marković sa Borisovim, Foto: Gov.me

Crna Gora i Republika Bugarska su saglasne u tome da je evropska integracija Zapadnog Balkana od ključnog značaja za dalju perspektivu njegovog bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja, saopšteno je iz Vlade Crne Gore, čiji je predsjednik Duško Marković u zvaničnoj posjeti Bugarskoj.

"Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa domaćinom, predsjednikom Savjeta ministara Bojkom Borisovim, predsjednik Vlade Crne Gore je izrazio zahvalnost Vladi Bugarske i premijeru lično, na nesebičnoj podršci evropskim ambicijama Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, "Borisov je izrazio punu podršku evropskoj integraciji Crne Gore i pomenuo proteste protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica: „Osuđujemo sve izgrede i vandalizme koji proizilaze iz vjerskih povorki u Crnoj Gori. Podržavamo vašu zemlju kao saveznika i prijatelja“ – rekao je premijer Bugarske".

„Želim da i ovom prilikom i na ovom mjestu iskažem veliku zahvalnost bugarskoj Vladi, bugarskom narodu i posebno predsjedniku Borisovu na sveukupnoj podršci Crnoj Gori na planu ostvarenja njenih ključnih spoljnopolitičkih i nacionalnih interesa – prije svega naše integracije u NATO i naravno u Evropsku uniju. Bugarska i predsjednik Borisov su bili snažno uz Crnu Goru, podržavali nas, prenosili svoja iskustva i vjerovali u naš potencijal kada to i baš nije bilo lako“ – rekao je Marković, saopšteno je iz Vlade.

Kako saopštavaju, Marković je posebno "naglasio ključnu podršku Bugarske našoj zemlji tokom bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom kada je zahvaljujući zalaganju premijera Borisova lično Jadransko-jonski pravac uvršten na listu evropskih koridora".

"Govoreći o našem procesu evropske integracije Marković je rekao da je upoznao domaćina sa očekivanjima da u narednom periodu otvorimo jedino preostalo poglavlje – Konkurencija; i da otpočnemo sa zatvaranjm seta poglavlja za koja smo već postigli internu spremnost. Marković je ukazao da je pokrenuo dijalog sa relevantnim političkim i društvenim akterima u Crnoj Gori o svim pitanjima koja su u interesu evropskog puta Crne Gore", navodi se u saopštenju. .

"Govoreći o situaciji u našem regionu Borisov je osudio stavove člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika protiv zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića toj državi", navodi se u saopštenju.

"„Ne mogu da razumijem što mi sebi radimo“ – rekao je Borisov, a da se sa druge strane u našem regionu događa antievropsko ponašanje. … Ne možeš da govoriš iskreno da govoriš o Evropi i o evropskom jedinstvu, a da predsjedniku Crne Gore ne dopustiš ulazak u državu“ – rekao je Borisov dodajući da su ta retorika i to ponašanje neprihvatljivi", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas