skup podržala i opozicija

Protesti u Albaniji, Meta optužuje vladu za kršenje Ustava i veze s kriminalcima

Politička previranja odvijaju se u vrijeme vladinih reformi u nadi da će Albanija dobiti zeleno svjetlo da počne pregovore o prijemu u EU
3805 pregleda 0 komentar(a)
Albanski predsjednik Iljir Meta na protestu u Tirani, Foto: AP
Albanski predsjednik Iljir Meta na protestu u Tirani, Foto: AP

Hiljade Albanaca su danas protestovale protiv ljevičarske vlade, na poziv predsjednika Iljira Mete koji optužuje vladu za kršenje Ustava i povezanost s organizovanim kriminalom.

Protest organizovan na poziv predsjednika Mete, podržava opozicija koja želi nove izbore da bi se riješila politička kriza.

Meta optužuje socijalističku vladu premijera Edija Rame da Ustav krši prekoračenjem ovlašćenja, i preuzimanjem ovlašćenja šefa države imenovanjem kandidata za šest upražnjenih mjesta u devetočlanom Ustavnom sudu.

tirana protest
Sa protesta u Tirani(Foto: AP)

Politička previranja odvijaju se u vrijeme vladinih reformi u nadi da će Albanija dobiti zeleno svjetlo da počne pregovore o prijemu u EU.

Tokom dosadašnje tri godine na mjestu predsjednika Albanije, Meta, bivši vođa Partije socijalističkog pokreta za integraciju - male ljevičarske grupe koja je sada u opoziciji, stalno je bio glasan protivnik vlade.

Socijalisti premijera Rame koji su većina u Parlamentu, pokrenuli su proces opoziva Mete, prvi takav u postkomunističkoj Albaniji, zbog njegovog pokušaja da otkaže prošlogodišnje lokalne izbore. Očekuje se da će Parlament ovog mjeseca objaviti izvještaj u kojem će se vjerovatno tražiti smjenjivanje Mete.

Preporučujemo za Vas