Za Vučića sastanak uobičajen, za Tačija konstruktivan i "bez nečeg posebnog"

Vučić je ponovio da će "u narednim danima, koliko sjutra ili prekosjutra", biti novih povlačenja priznanja Kosova
1402 pregleda 0 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kasno sinoć u Vašingtonu da je s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem imao uobičajen razgovor i da Beograd čeka ukidanje kosovskih taksi na robu iz Srbije kako bi mogao da se nastavi dijalog s Prištinom o suštinskim pitanjima. Tači je, s druge strane, izjavio da je sastanak bio korektan, konstruktivan, "bez nečeg posebnog". "Sada imamo ponudu iz Vašingtona i treba da idemo naprijed", poručio je predsjednik Kosova.

Poslije sastanka s Tačijem, kojem su prisustvovali specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel i Trampov savjetnik za nacionalnu bezbijednost Robert O'Brajan, Vučić je novinarima iz Srbije rekao da je na sastanku kazao da ne postoji dogovor da Srbija obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

"Rekao sam da mi nemamo takav dogovor, a onda sam slušao s druge strane kako je to važno, pa sam onda rekao da sam sve vrijeme (tokom dijaloga) u Briselu tražio od (kosovskih) Albanaca jednu stvar: da se ne kandiduju za međunarodne organizacije i institucije, da ne idu na dodatna priznanja i na dodatna kandidovanja u Interpol, Unesko i druge međunarodne organizacije dok traju razgovori", kazao je Vučić.

Naveo je da je tada nudio da Srbija makar privremeno prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova, ali da Kosovo "nikada o tom pitanju nije željelo dogovor".

Vučić je ponovio da će "u narednim danima, koliko sjutra ili prekosjutra", biti novih povlačenja priznanja Kosova.

Za američke zvaničnike s kojima je razgovarao u Vašingtonu - državnog sekretara Majka Pompea, njegovog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera i zamjenika ministra odbrane Dejvida Norkvista, Vučić je rekao da "ne žele da od male Srbije prave bilo kakvog, pa i malog neprijatelja", već da žele da sarađuju sa Srbijom.

"Vidio sam njihov veći interes za investiranje i u našu zemlju, i u naš region, i pun sam optimizma po pitanju američkog ulaganja u Srbiju i daljeg razvoja naših ekonomskih odnosa", kazao je Vučić.

Dodao je da u odnosima SAD i Srbije "neće sve da bude lako" zbog odnosa Beograda i Prištine, ali da SAD "neuporedivo drugačije" gledaju Srbiju danas, nego prije nekoliko decenija ili godina.

Tači: Razgovarali smo o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma

Hašim Tači je, s druge strane, izjavio da je njegov sastanak sa Vučićem bio korektan, konstruktivan, "bez nečeg posebnog".

Rekao je da su razgovarali "o neophodnosti mirovnog rješenja pitanja između Kosova i Srbije i o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma".

"Pokazana je dobra volja da stvari idu napred u interesu dvije države, kao što je to bio slučaj sa sporazumima o avionskoj i željezničkoj liniji, o auto-putu, ali i o pitanjima koja bi mogla da budu od zajedničkog interesa, više u ekonomskom nego u političkom smislu", rekao je Tači za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tači je kazao da je sastanak bio "sastanak dobre volje u angažovanju SAD da se pitanja dobrosusjedskih odnosa Kosova i Srbije okončaju jednom zauvijek".

"Sada imamo ponudu iz Vašingtona i treba da idemo napred"

Predsjednik Kosova je naveo da "kraj dijaloga mora da se desi što je prije moguće, jednim konačnim sporazumom koji podrazumjeva recipročno priznanje - ni manje ni više od toga, pod aktuelnim teritorijalnim integritetom".

"Cijeli taj proces će pomoći ubrzanju puta Kosova u NATO i EU, kao i članstvu Kosova u UN. Nemamo vremena za gubljenje. Ne možemo da čekamo na ostale adrese, kao što je to slučaj sa Evropskom unijom. Sada imamo ponudu iz Vašingtona i treba da idemo napred", rekao je Tači.

Na pitanje koja je to ponuda Vašingtona, Tači je kazao da su SAD priznale Kosovo kao nezavisnu državu, da se sa SAD "radilo na oslobađanju i nezavisnosti" Kosova, a da je "ponuda SAD mir, stabilnost, razvoj i integracija u NATO i EU".

Predsjednik Kosova je rekao da na sastanku u Bijeloj kući nije bilo riječi o specifičnim pitanjima.

Ponovio je da je to bio sastanak orijentisan ka "mirnoj i normalnoj budućnosti između dvije zemlje i dva naroda", time što su obje strane ocijenile "rukovodeću ulogu SAD i predsjednika Trampa, te dinamiku i vođstvo ambasadora Grenela".

"Nadam se da će u sljedećim etapama biti orijentacija kada je u pitanju suština, ali i rokovi. Ono što sada mogu da kažem, jeste da je sastanak bio dobre volje, simbol slanja poruke mira za Kosovo, Srbiju i Zapadni Balkan, te posvećenosti američke odlučnosti da vodi ovaj osetljiv proces u cilju mira za ceo Zapadni Balkan", kazao je Tači za RSE.

"SAD su nada za Kosovo, ne vjerujem da će neko to dovesti u pitanje"

Dodao je da današnji sastanak još jednom potvrđuje posvećenost i podršku SAD Kosovu, "posvećenost predsjednika Trampa da pokrene pitanja napred jednom novom dinamikom".

"SAD su nada, optimizam i vjera za građane i institucije Kosova. Stoga, treba da krenemo napred rame uz rame, poštujući u potpunosti savjet SAD", kazao je Tači.

On je dodao da "ne vjeruje da će neko iz političkog spektra ili građani to dovesti u pitanje".

Tači je najavio da će u srijedu ili u četvrtak o posjeti SAD, i o sastanku u Bijeloj kući, informisati Skupštinu Kosova, i dodao da želi da cijeli proces bude transparentan za institucije, političke partije, civilno društvo, medije i građane Kosova.

Bonus video: