Albanija zabranila korišćenje privatnih vozila, apel građanima da ostanu kući

Zabrana se odnosi na period od petka u 6 sati ujutro do nedjelje u ponoć
7902 pregleda 0 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Beta/AP
Edi Rama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.03.2020. 20:20h

Albanije je zabranila korišćenje privatnih vozila, zatvoriće mnoge ustanove, a građanima apeluju da ostanu kod kuće.

Ova odluka sjutra stupa na snagu.

Zbog koronavirusa biće zabranjena upotreba svih privatnih vozila u osam albanskih gradova. Saobraćaće jedino državna, teretna i ambulantna vozila. Zabrana se odnosi na period od petka u 6 sati ujutro do nedjelje u ponoć.

Putevi od Tirane do Drača i ostalih djelova zemlje biće zatvoreni.

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je da zabrana može biti produžena i nakon nedjelje.

"Ove ekstremne mjere koje ograničavaju slobodu kretanja neophodne su zbog zaštite svih građana i porodica, ali i Albanije od agresivne eskalacije virusa korona koji napada naše najvoljenije", izjavio je Rama.

On je kazao da će virus napasti mnoge građane i da će oko 80 odsto zaraženih biti bez simptoma bolesti.

"To znači da bilo ko od nas može biti nosilac, čak iako nemamo simptome mi smo odgovorni za zaštitu starijih i bolesnih osoba koje nas okružuju, jer ukoliko im prenesemo virus "poklonićemo" im mnogo problema. Od onih koji imaju simptome mali broj će biti bolestan u toj mjeri da će im biti potrebna hospitalizacija jer će osjećati simptome običnog gripa. Većina onih koji završe u bolnici bude izliječena ali niko ne smije potcijeniti malu vjerovatnoću da oni ili njihovi najbliži mogu izgubiti život", rekao je Rama.

Državni organi u Tirani i Draču neće raditi sjutra. Zaposleni na aerodromima i u državnim institucijama moraju poslati svoje podatke policiji kako bi im bila obezbijeđena hrana.

Kako javlja naš čitalac iz Drača većina prodavnica i kafića u tom gradu je zatvorena, radi samo nekoliko marketa. Policijske patrole kruže gradom i ne dozvoljavaju okupljanja u grupama, dok se putem razglasa ljudi opominju da idu kućama i poštuju preporuke.

Bonus video: