BiH uvela samoizolaciju za sve građane koji ulaze iz stranih zemalja

Svako kršenje rješenja o izolaciji biće tretirano kao krivično djelo
1902 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi građani Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inostranstva od danas idu u izolaciju.

Odluka koja je donijeta u petak stupila je na snagu jutros u šest sati. Riječ je preventivnim mjerama u borbi protiv širenja koronavirusa.

Jedna od mjera je i redukovanje broja graničnih prelaza na kojima se odvija promet robe i građana. Kontrolu na graničnim prijelazima vrše sanitarni inspektori koji na osnovu putnih isprava i pregleda kretanja svih putnika koji ulaze u BiH obavještavaju domove zdravlja o pacijentima koji im se moraju javiti, prenosi Klix.ba.

Svako kršenje rješenja o izolaciji biće tretirano kao krivično djelo.

Takođe, Vijeće ministara BiH juče je na predlog Ministarstva sigurnosti BiH donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Odlučeno je da se ulazak u BiH zabrani stranim državljanima s područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa, a posebno iz provincije Kine (Vuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Španije, Švajcarske i Belgije.

Stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.

Bonus video: