Lavrov: Ono što je bilo u Crnoj Gori sada se pokušava u Makedoniji i u BiH

Lavrov je rekao da se Rusija pridržava svih sporazuma koji se tiču Kosova, ali i BiH i dodao da će se Rusija usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše
73 pregleda 6 komentar(a)
Sergej Lavrov, Ivica Dačić, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Ivica Dačić, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2018. 13:56h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmjerni kurs Srbije jer se i sama u spoljnoj politici rukovodi tim prinicipima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačičem, Lavrov je rekao da je Rusija privržena međunarodnom pravu u rješavanju svih problema, kako u EU tako i u drugim regionima i da se to tiče i strogog sprovođenja rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu.

"U Evropi vlada nezdrava situacija zbog pokušaja nekih članova EU i NATO da ojačaju konfrontaciju, gurajući sve dalje NATO na istok ne uzimajući u obzir mišljenje stanovništva, a to se tiče onoga što je bilo u Crnoj Gori i što se sada pokušava u Makedoniji pa i u BiH", ocijenio je Lavrov.

On je rekao da se Rusija pridržava svih sporazuma koji se tiču Kosova, ali i BiH i dodao da će se Rusija usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše.

Kada je riječ o BiH, Lavrov je rekao da je neophodno da sva pitanja moraju da se rješavaju na osnovu dogovora dva entiteta i tri državotvorna naroda.

Prema riječima ruskog ministra, razgovori sa srpskim kolegom su pokazali široko podudaranje u stavovima o međunarodnim pitanjima, a bili su posvećeni većim dijelom saradnji u medjunarodnim organizacijama kao što su UN, OEBS i Savjet Evrope.

Lavrov je rekao i da važnu ulogu u razvoju bilateralnih odnosa ima međudržavna komisija za saradnju koja je nedavno u Sočiju konstatovala da je postignut vidan napredak u realizaciji onoga što su dogovorili predsjednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, prošlog decembra u Moskvi.

Bonus video: