U Sjevernoj Makedoniji proglašeno vanredno stanje na 30 dana zbog koronavirusa

“Potpisao sam odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cijele države. Činjenica da prvi put od naše nezavisnosti donosimo takvu odluku ukazuje koliko je složeno stanje u zemlji", rekao je Pendarovski, prenosi Radio Slobodna Evropa
2686 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Skoplja, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Detalj iz Skoplja, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je vanredno stanje na teritoriji cijele države, nakon što je od parlamenta dobio predlog Vlade o toj mjeri.

Vanredno stanje će trajati 30 dana.

“Potpisao sam odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cijele države. Činjenica da prvi put od naše nezavisnosti donosimo takvu odluku ukazuje koliko je složeno stanje u zemlji", rekao je Pendarovski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izbori, kako je naveo, moraju da budu odloženi, a biće zakazani tek kada se za to stvori prilika.

On je građanima još jednom poručio da ostanu kući i da ne putuju.

Vlada Sjeverne Makedonije ranije danas donijela je odluku da predloži parlamentu da proglasi vanredno stanje.

To je na konferenciji za novinare u Skoplju saopštio premijer Oliver Spasovski, ističući da izuzetno ozbiljna situacija, pred kojom su zbog prijetnji od koronavirusa u pripravnosti i građani, ali i ekonomija, nalaže vanredne mere.

"Ovo je vanredna situacija i zato je potrebno uvođenje vanrednog stanja. Vlada nema dileme i zato smo na današnjoj sjednici donijeli odluku o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji cijele države", rekao je Spasovski.

On je naglasio da parlament proglašava vanredno stanje, ali ako je raspušten, kao što je slučaj zbog prijevremenih parlamentarnih izbora koji su bili zakazani za 12. april, postoji ustavna odredba da predsjednik države može da proglasi vanredno stanje u trajanju od 30 dana.

Lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski, koji je u utorak insistirao da ne bude proglašeno vanredno, već krizno stanje, danas je predložio Pendarovskom da odmah proglasi vanredno stanje radi zaštite građana od koronavirusa.

"Apelujem da Pendarovski što prije proglasi vanredno stanje u Makedoniji i da se ne gubi vreme. Da ne ulazimo u pravne probleme, već da uđemo u rješavanje problema građana i zaštiti njihovog zdravlja", rekao je Mickoski.

Vlada je danas izašla i sa paketom mjera za suočavanje sa posljedicama krize.

On sadrži direktnu finansijsku podršku za zadržavanje likvidnosti preduzeća, kao i subvencionisanje doprinosa za april, maj i jun u sektorima turizam, ugostiteljstvo, transport i nekih kompanija koje su pogođene Vladinim mjerama.

Vlada preporučuje fabrikama i pogonima da reorganizuju radno vreme sa ciljem da bude što manje zaposlenih u smeni, kao i da se obavlja dezinfekcija nakon svake smene.

Ministarstvo ekonomije je najavilo da će zabraniti izvoz brašna i da je, u zavisnosti od situacije, moguća zabrana izvoza i drugih proizvoda.

Bonus video: