NAJAVIO AGRESIVNIJI NAPAD NA VIRUS

Vučić: Dovoljno da građani 21 ili 28 dana sjede kući, ako stanovništvo ne bude disciplinovano, nikada neće biti kraj

"Kinezi su nam dali značajnu količinu respiratora, dio smo kupili. Imaćemo dodatnu veliku podršku Kine u nabavci testova i svih drugih stvari o kojima smo pričali, a sljedeće nedjelje imaćemo bar 20 miliona hirurških maski koje proizvodimo u Srbiji", kazao je Vučić
8225 pregleda 6 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će za suzbijanje epidemije koronavirusa biti dovoljno da građani 21 ili 28 dana sjede kod kuće, ali i upozorio da u slučaju da stanovništvo ne bude disciplinovano, "nikada neće biti kraj".

On je poslije sastanka s medicinskim ekspertima iz Kine najavio "neuporedivo" agresivniji napad na sam virus.

"Do sada smo se branili, a sada je vrijeme da mi napadnemo virus koji nema šanse da se proširi ako nema kontakata" među ljudima, kazao je Vučić.

Rekao je da je u razgovorima sa kineskim ekspertima dogovoreno da je ključna stvar striktna izolacija zaraženih.

"Ako to ne postignemo, imaćemo Italiju i Španiju u Srbiji", kazao je Vučić.

Navodeći da neće biti produžavanja policijskog časa, kazao je da će se o eventualnim daljim mjerama odlučivati pošto bude preduzet agresivniji pristup u napadu na sam virus.

Predsjednik Srbije je dodao da će u narednih 10 do 15 dana Srbija imati gotovo tri puta više slobodnih respiratora nego prije početka epidemije, a potom će, kako je rekao, ona biti među prvih 20 zemalja po broju respiratora proporcionalno broju stanovnika.

"Kinezi su nam dali značajnu količinu respiratora, dio smo kupili. Imaćemo dodatnu veliku podršku Kine u nabavci testova i svih drugih stvari o kojima smo pričali, a sljedeće nedjelje imaćemo bar 20 miliona hirurških maski koje proizvodimo u Srbiji", kazao je Vučić.

Dodao je da je juče u Senti počela proizvodnja kvasca.

Vučić je najavio da će u narednih 48 sati početi "drastično uvećanje" testiranja građana na koronavirus.

Vučić je na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da je to odlučeno nakon sastanka sa medicinskim stručnjacima iz Kine koji su, kako je naveo, na taj način za 29 dana riješili širenje tog virusa u gradu u Kini koji je veličine Srbije.

On je naveo da će se promijeniti pristup u liječenju bolesnika i dodao da će pripadnici Vojske Srbije pripremiti 3.000 kreveta za koje će se tokom sjutrašnjeg dana dogovoriti gdje će biti smješteni.

Kazao je da bi mogli biti smješteni u Beogradu na Sajmu ili u Studentskom gradu, dok će u Novom Sadu vjerovatno to biti sala "Čair" ili "Spens".

Vučić je rekao da će teži bolesnici biti liječeni uz pomoć kliničkih respiratora u bolnicama u Beogardu, Novom Sadu i Nišu.

On je naglasio da "neće postojati mogućnost" napuštanja samoizolacije i da će policija kontrolisati ljude u samoizolaciji, a ko je prekrši, slijedi mu tri do 12 godina zatvora.

Vučić je izjavio i da je tokom popodneva umrla 60-godišnja žena koja je bila zaražena koronavirusom, što je kako je naveo treća žrtva te bolesti u Srbiji.